Afgørelse

Sagsnummer
20/06789

Lovgivning

  • Markedsføringsloven 2017 - gældende
  • 6

Dansk webbutik er stoppet med at markedsføre elektronisk legetøj med alvorlige sikkerhedsmangler

En dansk webbutik markedsførte elektronisk legetøj til børn, som ifølge en udenlandsk rapport led af alvorlige sikkerhedsmangler. Forbrugerombudsmanden vurderede, at virksomheden havde udeladt væsentlige oplysninger i strid med vildledningsforbuddet i markedsføringsloven.

Webbutikken markedsførte på deres hjemmeside en minidrone, der kan optage videoer og tage billeder samt betjenes med en smartphone gennem en app, som forbrugeren skulle downloade.

Ifølge en rapport udarbejdet af den spanske forbrugerorganisation OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) i samarbejde med den spanske cybersecurity- og privacyforening, ISMS Forum, kunne uvedkommende personer med adgang til en computer få adgang til og tage kontrol over samtlige minidroner på verdensplan og blandt andet tage billeder og optage videoer og få adgang til gemte billeder og videoer.

Webbutikken oplyste ikke på hjemmesiden om, at der kunne være sikkerhedsproblemer forbundet med brugen af minidronen. Webbutikken oplyste heller ikke om, at man skulle downloade en app for at bruge minidronen og give appen tilladelse til at få adgang til forskellige oplysninger og funktioner på forbrugerens telefon.

Forbrugerombudsmanden vurderede, at virksomheden havde udeladt væsentlige oplysninger i strid med vildledningsforbuddet i markedsføringslovens § 6, stk. 1. Forbrugerombudsmanden vurderede også, at forbrugerne skal oplyses klart og tydeligt om, at det er nødvendigt at downloade en app for at anvende et produkt, da det er en væsentlig egenskab ved produktet af betydning for forbrugernes beslutning om at købe produktet.

Efter Forbrugerombudsmandens henvendelse stoppede webbutikken med at markedsføre produktet.