Alle emner
Lån
Markedsføring af pengelån er navnlig reguleret i markedsføringsloven. Markedsføringsloven indeholder dels et forbud mod vildledning samt oplysningspligter vedr. lånets omkostninger.
-
Kreditværdighedsvurderinger
Virksomheder, der udbyder pengelån (kreditaftaler) til forbrugere, har pligt til at foretage en kreditværdighedsvurdering af forbrugeren, inden kreditaftalen indgås.
Læs: Kreditværdighedsvurderinger
-
Markedsføring af låneomkostninger
Markedsføringslovens § 18 forpligter virksomheder til at give bestemte oplysninger i deres markedsføring af pengelån (kreditaftaler), hvis markedsføringen indeholder oplysninger om lånets omkostninger.
Læs: Markedsføring af låneomkostninger
-
Kreditomkostningsloft (ÅOP-loft mv.)
I Danmark gælder der et kreditomkostningsloft bestående af tre lofter, der hver især sætter en grænse for, hvor høje omkostninger der kan kræves for lån til forbrugere.
Læs: Kreditomkostningsloft (ÅOP-loft mv.)
-
Urimelige låneaftaler
Forbrugerombudsmanden behandler også sager, der vedrører urimelige låneaftaler.
Læs: Urimelige låneaftaler
-
Realkreditlån
Realkreditlån er kreditaftaler, der ydes mod pant i fast ejendom (et hus eller en ejerlejlighed).
Læs: Realkreditlån
-
Markedsføring af lån i forbindelse med spil (hasardspil, betting mv.)
Det er forbudt at markedsføre forbrugslånsvirksomheder eller kreditaftaler til forbrugere i forbindelse med markedsføring af spil eller spiludbydere.
Læs: Markedsføring af lån i forbindelse med spil (hasardspil, betting mv.)
-
Kreditkøb
Et kreditkøb er en kreditaftale og derfor omfattet af reglerne i bl.a. markedsføringsloven, kreditaftaleloven og aftaleloven.
Læs: Kreditkøb
Lovgivning og høringssvar
Her finder du henvisninger til relevant lovgivning og udvalgte høringssvar fra Forbrugerombudsmanden.
Kontakt
Både som forbruger og virksomhed er du velkommen til at kontakte os ved at benytte vores kontaktformularer.
Seneste pressemeddelelser
Se alle pressemeddelelser-
Vest Energi politianmeldes for ulovligt telefonsalg og vildledende markedsføring
Uanmodede telefonopkald til mindst 56 forbrugere og vildledende salgsudsagn har fået Forbrugerombudsmanden til at politianmelde Vest Energi ApS. Vest Energi har ringet til en lang række forbrugere for at forsøge at sælge dem en el-aftale, og i en stor del af samtalerne lovede sælgerne også store besparelser og/eller udgav sig for at være fra forbrugernes nuværende elselskab.
Læs mere
-
Nærvarme Danmarks udtrædelsesomkostninger for kunder med varmepumpe-abonnement i strid med forbrugeraftaleloven
Energiselskabet Nærvarme Danmark A/S opkræver en udtrædelsesomkostning på 29.845 kroner, hvis kunder opsiger deres varmepumpe-abonnement inden for 10 år. Forbrugerombudsmanden vurderer, at gebyret er i strid med bl.a. forbrugeraftaleloven. Kunder kan have krav på tilbagebetaling.
Læs mere
-
Parkeringsvilkår skal skiltes klart og tydeligt
Det er vildledning af forbrugerne, når parkeringsselskabet Q-Park ikke skilter tydeligt med vilkårene for at parkere på et privat parkeringsareal. Det vurderer Forbrugerombudsmanden, som nu indskærper reglerne om vildledende markedsføring overfor Q-Park.
Læs mere