Alle emner
Anden lovgivning
Forbrugerombudsmanden fører ikke bare tilsyn med overholdelse af markedsføringsloven, men også med overholdelse af anden forbrugerbeskyttende lovgivning som e-handelsloven og reglerne om geoblokering. Her kan der også læses om markedsføring, som anses som bedrageri efter straffeloven.
-
Straffeloven
Grove overtrædelser af markedsføringslovens vildledningsforbud kan udgøre overtrædelser af straffelovens § 279 om bedrageri og skal i så fald efterforskes og straffes som overtrædelse heraf.
Læs: Straffeloven
-
Geoblokering
Forbrugerombudsmanden fører også tilsyn med geoblokering.
Læs: Geoblokering
-
E-handelsloven
Loven indeholder nogle specifikke minimumskrav i forhold til e-handel og gælder for alle, der har en hjemmeside med et kommercielt sigte. Det er Forbrugerombudsmanden, der fører tilsyn med loven, som hviler på et EU-direktiv.
Læs: E-handelsloven
Lovgivning og høringssvar
Her finder du henvisninger til relevant lovgivning og udvalgte høringssvar fra Forbrugerombudsmanden.
Kontakt
Både som forbruger og virksomhed er du velkommen til at kontakte os ved at benytte vores kontaktformularer.
Seneste pressemeddelelser
Se alle pressemeddelelser-
Kom til Forbrugerombudsmandens informationsmøder i maj
Forbrugerombudsmanden inviterer til informationsmøder i Aalborg, Odense, Aarhus og København, hvor emnerne vil være markedsføring med miljøudsagn, prismarkedsføring, parkering og forbrugerkreditaftaler. Arrangementerne er gratis og finder sted i maj 2025.
Læs mere
-
Forbrugerombudsmanden indskærper reglerne for beregning af ÅOP overfor NordCredit
NordCredit oplyste i sin markedsføring, at deres lån havde årlige omkostninger i procent (ÅOP) på 24,97 procent. Forbrugerombudsmandens beregninger viste, at ÅOP for et lån på 5.000 kroner i virkeligheden var 91,5 procent, hvis forbrugeren havde tilvalgt straksudbetaling af lånebeløbet. NordCredit har dermed overtrådt kreditaftaleloven og lov om forbrugslånsvirksomhed samt handlet i strid med god markedsføringsskik.
Læs mere
-
Elselskaber og detailhandlere skal være varsomme med samarbejder om at tilbyde elaftaler i detailbutikker
Forbrugerombudsmanden har i en række sager haft anledning til at vurdere lovligheden af en særlig samarbejdsmodel mellem elselskaber og detailhandlere. Samarbejdsmodellen indebærer, at forbrugere bliver tilbudt en elaftale med et elselskab i forbindelse med forbrugernes køb af andre produkter i detailbutikker. Forbrugerombudsmanden har konstateret, at samarbejdsmodellen gør det vanskeligt at overholde forbrugerbeskyttende lovgivning.
Læs mere