Alle emner
Betalinger
Her kan du finde hjælp til at forstå de forbrugerbeskyttende regler i betalingsloven, og hvad der er god markedsføringsskik og god erhvervsskik i forhold til en række spørgsmål i relation til betalinger.
-
Udbetaling af gavekort og andre værdibeviser
Elektroniske penge samt betalte point og klip indestående på en elektronisk tjeneste, såsom gavekort eller klippekort, kan kræves udbetalt efter reglerne i betalingslovens § 96.
Læs: Udbetaling af gavekort og andre værdibeviser
-
Indsigelser mod betalinger
Ifølge betalingsloven skal udbydere af betalingstjenester som for eksempel banker tilbagebetale penge trukket fra forbrugeres konti i bestemte situationer.
Læs: Indsigelser mod betalinger
-
Kontantreglen
Kontantreglen har til formål at hindre diskrimination af kontantkunder, og der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne.
Læs: Kontantreglen
-
Registrering af betalingskort
Virksomheder kan tilbyde at gemme forbrugers betalingsdata for at gøre det nemmere for forbrugeren at købe varer hos virksomheden fremover. På den måde undgår forbrugeren at skulle indtaste alle kortdata hver gang.
Læs: Registrering af betalingskort
-
Betalingsservice og andre betalingsaftaler
Flere og flere betalinger bliver trukket automatisk på forbrugernes konti. Det kan være løbende betalinger for en indgået aftale om f.eks. mobiltelefoni, forsikringer, fitness og meget mere.
Læs: Betalingsservice og andre betalingsaftaler
-
Brug af oplysninger om betalinger
Med indførelse af betalingsloven, der trådte i kraft den 1. januar 2018, blev det generelle forbud mod behandling af betalingsoplysninger i den tidligere gældende betalingstjenestelov ændret.
Læs: Brug af oplysninger om betalinger
-
Reservation af beløb på konto
Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse skal betalingsmodtageren have en saglig og rimelig grund til at foretage en reservation af beløb, og aftalen om reservationen må ikke være urimelig.
Læs: Reservation af beløb på konto
-
Forudbetalinger
Som udgangspunkt skal en vare være overleveret til et fragtfirma eller udleveret til forbrugeren, før en virksomhed må trække betalingen fra forbrugerens konto.
Læs: Forudbetalinger
-
Betalinger uden samtykke
En betalingstransaktion er kun autoriseret, hvis forbrugeren har givet sit samtykke til at gennemføre betalingen. Hvis forbrugeren ikke har givet samtykket, er betalingerne uautoriserede.
Læs: Betalinger uden samtykke
-
Spærring af betalingstjenester
Forbrugerombudsmanden behandler også sager, der vedrører spærring af betalingstjenester.
Læs: Spærring af betalingstjenester
-
Gebyrer
Et gebyr må ikke være urimeligt højt i forhold til den ydelse, som gebyret dækker over.
Læs: Gebyrer
Lovgivning og høringssvar
Her finder du henvisninger til relevant lovgivning og udvalgte høringssvar fra Forbrugerombudsmanden.
Kontakt
Både som forbruger og virksomhed er du velkommen til at kontakte os ved at benytte vores kontaktformularer.
Seneste pressemeddelelser
Se alle pressemeddelelser-
BMW Danmark betaler bøde på 3 millioner kroner for vildledende miljøudsagn
BMW Danmark har accepteret at betale en bøde på 3 millioner kroner for vildledende markedsføring. BMW Danmark blev politianmeldt af Forbrugerombudsmanden efter blandt andet at have anvendt udsagnet ”Verdens mest bæredygtige bilproducent” i markedsføringen.
Læs mere
-
Forbrugerombudsmanden politianmelder forhandlere af e-cigaretter for at overtræde reklameforbuddet
Det er forbudt at reklamere for elektroniske cigaretter og tilbehør. To forhandlere af e-cigaretter, Prodamp og Esug, er derfor blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for at reklamere blandt andet ved hjælp af såkaldt ”linkbuilding”.
Læs mere
-
Medlemmer af Kongehuset misbrugt i markedsføring
Sighs ApS og en enkeltmandsvirksomhed har afbilledet medlemmer af Kongehuset på deres produkter uden tilladelse fra Kongehuset, og dermed overtrådt markedsføringslovens bestemmelse om god skik. Virksomhederne er efter Forbrugerombudsmandens henvendelse ophørt med salg og markedsføring af produkterne, som var henholdsvis julekugler og plakater.
Læs mere