Øvrige nyheder

Ikke tilstrækkelig dokumentation for at markedsføre briller som fremstillet af plastaffald fra havet

Optikerkæden Profil Optik markedsførte en brilleserie som fremstillet af genanvendt plast, der opsamles af fiskere i Middelhavet. Men optikerkæden kunne ikke med tilstrækkelig sikkerhed dokumentere oprindelsen på materialet til brillerne. Forbrugerombudsmanden vurderer derfor, at Profil Optik overtrådte markedsføringslovens forbud mod vildledning med sine klima- og bæredygtighedsudsagn om brillerne.

Forbrugerombudsmanden har vurderet, at det var greenwashing, da Profil Optik, som er en del af Synsam Group-koncernen, markedsførte briller som klimavenlige og bæredygtige, og som værende fremstillet af genanvendt plast opsamlet fra havet. 

I markedsføringen fremgik det, at brillerne var fremstillet af 100 procent genanvendt plast fra havet - blandt andet fra gamle fiskenet, som fiskere samlede op i Middelhavet. Det var dog Forbrugerombudsmandens opfattelse, at det på baggrund af virksomhedens dokumentation ikke med tilstrækkelig sikkerhed kunne lægges til grund, at den plast, som brillerne blev fremstillet af, rent faktisk havde været i havet og senere var blevet opsamlet fra havet. Det fremgik i stedet af den indsendte dokumentation fra Profil Optik, at brillerne består af plasttypen PA-6 fra gamle fiskenet, som producenten af brillerne fik fra en leverandør. Det fremgik dog ikke, hvordan leverandøren anskaffede de gamle fiskenet, herunder om fiskenettene blev opsamlet fra havet. Sporbarheden af plasten var dermed ikke dokumenteret, og derfor vurderer Forbrugerombudsmanden, at markedsføringsloven blev overtrådt.

Forbrugerombudsmanden vurderer ligeledes, at det var vildledende og i strid med markedsføringsloven, at Profil Optik markedsførte brillerne som klimavenlige og bæredygtige, da Profil Optik ikke med tilstrækkelig sikkerhed kunne dokumentere, at brillerne består af plast opsamlet fra havet, og da der stadig er aspekter i brillernes livscyklus, som påvirker klimaet og miljøet negativt, selvom brillerne er produceret af genanvendt plast fra fiskenet.

"Fellepini x Sea2See" hed brilleserien, som Profil Optik solgte. Brillerne var ifølge Profil Optik klimavenlige og bæredygtige og fremstillet af genanvendt havplast, som fiskere samlede op i Middelhavet. I markedsføringen på hjemmesiden og i en Profil Optik-butik i København fremgik blandt andet:

  • "Fellepini har lanceret kollektionen Sea2See – briller af 100% genanvendt havplast, som opsamles af fiskere i Middelhavet."

  • "Verden er begyndt at få øjnene op for plastaffald og dennes store miljømæssige effekt: Snart vil der være mere plastik end fisk i vores farvande. Af den grund har Fellepini lanceret kollektionen Sea2See, som kun anvender briller af 100 procent genanvendt havplast. De klimavenlige brillestel er udviklet i samarbejde med den spanske organisation Sea2See, der med hjælp fra lokale fiskere indsamler og producerer nye briller af den omkringdrivende plast i havene. På den måde gør brillerne op med det stigende plastikforbrug i verden."

  • "Hvert år havner næsten otte millioner tons udtjente fiskenet, plast-flasker og klipklapper i havene rundt omkring i verden. Og i 2050 skønnes det, at mængden af plast vil overhale mængden af fisk. Det er en trist udvikling, og som et skridt i den rigtige retning lancerer Fellepini Sea2See Collection en unik brillekollektion af 100 procent genanvendt plast fra havet."

  • "Fellepini Sea2See er en kollektion af bæredygtige briller, der er fremstillet af 100 procent genanvendt plast fra havet."

  • "Vælg bæredygtige briller fra Profil Optik."

Forbrugerombudsmanden tog sagen op til behandling på baggrund af en klage fra Forbrugerrådet Tænk. 

Forbrugerombudsmand, Torben Jensen, siger:

Virksomheder skal have dokumentationen i orden, når de markedsføre sig med, at deres produkter er gode for miljøet.

 

Hævder en virksomhed, at dens produkter at fremstillet af plastik hevet op af havet, skal virksomheden naturligvis kunne dokumentere dette.

 

Læs Forbrugerombudsmandens anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring

 

Lovgivningen på området:

Det fremgår af markedsføringslovens § 5, stk. 1, at virksomheders markedsføring ikke må indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde vildlede eller kunne forventes at vildlede gennemsnitsforbrugeren, uanset om oplysningerne er faktuelt korrekte.

Det fremgår af markedsføringslovens § 6, stk. 1, at virksomheders markedsføring ikke må vildlede ved at udelade eller skjule væsentlige oplysninger eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.

Hvis markedsføringen er vildledende og egnet til at få forbrugeren til at træffe en beslutning, som denne ellers ikke ville have truffet, jf. markedsføringslovens § 8, har virksomheden handlet i strid med §§ 5 og 6, som er strafbelagt med bøde, jf. markedsføringslovens § 37, stk. 3.

Det fremgår herudover af markedsføringslovens § 13, at rigtigheden af oplysninger om faktiske forhold skal kunne dokumenteres.

Klima-, miljø- og bæredygtighedsudsagn er udsagn om faktiske forhold, hvorfor sådanne udsagn skal kunne dokumenteres.

 

For yderligere information, kontakt:

 Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.