Øvrige nyheder

Vest Energi politianmeldes for ulovligt telefonsalg og vildledende markedsføring

Uanmodede telefonopkald til mindst 56 forbrugere og vildledende salgsudsagn har fået Forbrugerombudsmanden til at politianmelde Vest Energi ApS. Vest Energi har ringet til en lang række forbrugere for at forsøge at sælge dem en el-aftale, og i en stor del af samtalerne lovede sælgerne også store besparelser og/eller udgav sig for at være fra forbrugernes nuværende elselskab.

Det er ulovligt for virksomheder at ringe til forbrugere for at sælge et produkt eller en ydelse uden at have fået samtykke til det fra forbrugerne. Vest Energi ApS ringede til 56 forbrugere i perioden november 2023 til juni 2025, som ikke havde givet samtykke til at blive ringet op. Formålet med opringningerne var at få forbrugerne til at skifte elselskab, og sælgerne brugte desuden flere salgsargumenter i samtalerne med 34 af forbrugerne, som Forbrugerombudsmanden vurderer er en overtrædelse af vildledningsforbuddet. 

For eksempel lovede sælgerne store besparelser. Men de kendte ikke forbrugernes nuværende elaftale eller forbrug og havde derfor ikke et reelt sammenligningsgrundlag. Sælgerne sagde også til nogle forbrugere, at de betalte for meget til deres nuværende elselskab, og at Vest Energi var kåret til Danmarks billigste elselskab. Vest Energis produkter er dog ifølge Forsyningstilsynets prisportal elpris.dk blandt de dyreste på markedet.

I flere tilfælde udgav sælgerne fra Vest Energi sig for at være fra forbrugernes nuværende elselskab og oplyste i strid med sandheden, at Vest Energi havde indgået et samarbejde med forbrugernes nuværende el-selskab, eller at selskabet var solgt til Vest Energi. 

Vest Energi har ikke fremlagt dokumentation for, at de havde fået samtykke til at ringe til forbrugerne. 

Forbrugerombudsmand Torben Jensen siger: 

Virksomheder må ikke ringe til forbrugere, hvis ikke de udtrykkeligt har givet samtykke til det. Det forbud har Vest Energi groft tilsidesat, og elselskabets sælgere har desuden brugt salgsargumenter, som ikke har haft hold i virkeligheden. Derfor har jeg nu politianmeldt Vest Energi.


Gode råd:

  • Du har 14 dages fortrydelsesret ved telefonsalg. Du kan kontakte elselskabet skriftligt eksempelvis gennem mail, hvor du skriver, at du fortryder aftalen. 

Hvis der er gået mere end 14 dage:

  • Har du ikke givet samtykke til at blive ringet op af elselskabet, er aftalen ikke bindende for dig, dvs. aftalen er ugyldig.
    Har et elselskabet vildledt dig til at indgå aftalen, er aftalen også ugyldig.
  • Mener du, at aftalen med elselskabet er ugyldig, skal du oplyse det til elselskabet. Her oplyser du også, at elselskabet skal sikre, at du vender tilbage til dit tidligere elselskab, og at elselskabet straks skal tilbageføre eventuelle beløb, du har betalt. Du har dog ikke krav på at vende tilbage til din tidligere aftale.
  • Der er frit elleverandørvalg i Danmark. Du kan derfor frit kontakte en anden elleverandør og skifte til dem.
  • Du kan kontakte Energinet, hvis du mener, at elselskabet uberettiget har anmeldt et skifte af energiselskab til Energinets Datahub via datahub@energinet.dk
  • Er dit nye elselskab uenig i, at aftalen er ugyldig, skal du lave en ny aftale med dit tidligere eller et andet energiselskab.
    Har du et økonomiske mellemværende med elselskabet, fx hvis elselskabet er uenig i, at aftalen er ugyldig, og opkræver et gebyr for, at du kan komme ud af aftalen, kan du klage til Ankenævnet på Energiområdet. Du kan finde yderligere oplysninger om ankenævnet på: http://www.energianke.dk/

Lovgrundlag:

Forbuddet mod telefonsalg

Det følger af forbrugeraftalelovens § 4, stk. 1, at erhvervsdrivende ikke må rette telefonisk henvendelse til en forbruger med henblik på straks eller senere at indgå en aftale med forbrugeren, medmindre forbrugeren forudgående har anmodet den erhvervsdrivende herom. Et samtykke til telefoniske henvendelser skal være en udtrykkelig og utvetydig anmodning om at blive ringet op.

Forbuddet gælder, uanset om forbrugeren er registreret på Robinsonlisten udarbejdet af CPR eller ej.

Overtrædelse af forbrugeraftalelovens § 4, stk. 1, kan straffes med bøde,
jf. § 34, stk. 1.

Forbuddet mod vildledning

Efter markedsføringslovens § 5, stk. 1, sammenholdt med § 8, må en erhvervsdrivendes handelspraksis ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde vildlede eller kunne forventes at vildlede gennemsnitsforbrugeren, uanset om oplysningerne er faktuelt korrekte.

Efter markedsføringslovens § 6, stk. 1, sammenholdt med § 8, må en erhvervsdrivende ikke vildlede ved at udelade eller skjule væsentlige oplysninger eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.

Overtrædelse af markedsføringslovens §§ 5 og 6, jf. § 8, kan straffes med bøde, jf. § 37, stk. 3.

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.