Afgørelse

Sagsnummer
24/05089

Lovgivning

  • Kreditaftaleloven
  • Markedsføringsloven 2017 - gældende
  • 3, stk. 1
  • 18

Forbrugslånsvirksomhed fik indskærpet reglerne for beregning af ÅOP

En forbrugslånsvirksomhed markedsførte lån med straksudbetaling med årlige omkostninger i procent (ÅOP) på 24,97 %. Forbrugerombudsmandens beregninger viste dog, at ÅOP for et lån på 5.000 kroner i virkeligheden var 91,5 %, hvis forbrugeren havde tilvalgt straksudbetaling. Forbrugerombudsmanden indskærpede herefter reglerne i kreditaftale-loven og markedsføringsloven overfor virksomheden.

Forbrugere, der ansøgte om lån hos forbrugslånsvirksomheden, havde mulighed for at tilvælge en straksudbetaling af lånet, hvilket medførte, at forbrugeren blev pålagt et gebyr på 30 % af lånebeløbet (dog maksimalt 1.199 kroner). Forbrugerombudsmanden vurderede, at gebyret skulle været indregnet i lånets ÅOP, idet forbrugslånsvirksomheden fik kendskab til forbrugerens tilvalg om straksudbetaling allerede ved forbrugerens ansøgning om kredit.

Gebyret lød på 1.199 kroner, hvis forbrugeren eksempelvis ansøgte om et lån på 5.000 kroner. Forbrugslånsvirksomheden oplyste, at ÅOP på lånet var 24,7 %, men inklusive gebyret ville ÅOP reelt være 91,5 %. Ifølge lov om forbrugslånsvirksomhed er det ulovligt at udbyde lån med en ÅOP på mere end 35 %.

Forbrugerombudsmanden vurderede desuden, at forbrugslånsvirksomheden gav forbrugerne ufuldstændige oplysninger om blandt andet ÅOP og debitorrenten forud for aftaleindgåelsen og i selve kreditaftalerne, hvilket var i strid med oplysningsforpligtelserne i kreditaftaleloven og markedsføringsloven.

Forbrugerombudsmanden vurderede ligeledes, at forbrugslånsvirksomheden havde handlet i strid med god markedsføringsskik ved at have indgået forbrugerkreditaftaler med en ÅOP på mere end 35 %.

Forbrugslånsvirksomheden oplyste til Forbrugerombudsmanden, at tilbuddet om straksudbetaling blev trukket tilbage i april 2023. Henset blandt andet hertil besluttede Forbrugerombudsmanden at afslutte sagen med en indskærpelse.

Overtrædelse af § 11 a i lov om forbrugslånsvirksomhed medfører ugyldighed, således at kreditomkostningerne i forbrugerens kreditaftale skal nedsættes til 35 %. Forbrugere, der har indgået de pågældende kreditaftaler vil således have krav på tilbagebetaling, evt. i form af modregning i restgælden, hvis de endnu ikke har indfriet lånet.

Da det er Finanstilsynet fører tilsyn med, at forbrugslånsvirksomheder overholder reglerne i lov om forbrugslånsvirksomheder, orienterede Forbrugerombudsmanden Finanstilsynet om sin vurdering i sagen.