Afgørelse
Afgørelse
Sagsnummer
12/09375
Lovgivning
- 3
Bøde til møbel- og boligtekstilkæde for markedsføring af vildledende tilbudspriser
En forretningskæde, der sælger møbler og boligtekstiler, har accepteret en bøde på 500.000 kr. for at have markedsført tilbud på boxmadrasser så ofte, at priserne kunne vildlede kunderne.
Forbrugerombudsmanden undersøgte kædens landsdækkende tilbudsaviser gennem en periode på 21 uger i anden halvdel af 2011. I den forbindelse fandt Forbrugerombudsmanden ni boxmadrasser, der i op til halvdelen af de uger, der blev undersøgt, blev solgt til tilbudspris og med angivelse af besparelsesudsagn.
Forretningskæden var af den opfattelse, at der var tale om kombinationstilbud, fordi boxmadrasserne i en del af ugerne blev solgt sammen med ben eller meder. Det var Forbrugerombudsmanden ikke enig i, men fandt, at der på grund af hyppige tilbudspriser var tale om ukorrekte normalpriser og dermed vildledende besparelser. Boxmadrasserne havde været på tilbud så ofte – i nogle tilfælde 12 ud af de undersøgte 21 uger – at man ikke kunne gøre den anførte normalpris gældende. Det gjorde i den forbindelse efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ingen forskel, om der i den enkelte uge havde været annonceret en tilbudspris med eller uden ben/meder, fordi prisen under alle omstændigheder var så meget lavere end den normalpris, der blev sammenlignet med, og man kunne blot lade være med at sætte benene eller mederne på boxmadrassen.
Hvis man annoncerer med førpriser og besparelser, skal der være tale om prissammenligninger, der ikke vildleder. Da der ikke var tale om reelle førpriser anmeldte Forbrugerombudsmanden derfor selskabet bag forretningskæden til politiet i februar 2013 for overtrædelse af vildledningsforbuddet i markedsføringslovens § 3, stk. 1. Selskabet erkendte de faktiske forhold og tilkendegav, at det ville acceptere en udenretlig bøde på 500.000 kr. for forseelsen.
Ved vurderingen af bødens størrelse blev der taget udgangspunkt i oplysningerne om selskabets markedsføringsudgifter til de omdelte tilbudsaviser. Der var nogle formildende omstændigheder i sagen, blandt andet medvirkede selskabet til sagens oplysning ved at oplyse om størrelsen af sine markedsføringsudgifter til brug for beregning af bødens størrelse.
Vildledningsforbuddet i markedsføringslovens § 3, stk. 1, indebærer blandt andet, at en erhvervsdrivendes markedsføring ikke må indeholde vildledende eller urigtige angivelser. Det fremgår tillige af artikel 6 i EUs direktiv om urimelig handelspraksis – som markedsføringsloven skal fortolkes i lyset af – at markedsføringen ikke må vildlede forbrugerne til at foretage et køb.
Hertil kommer Forbrugerombudsmandens retningslinjer for prismarkedsføring, der trådte i kraft den 1. marts 2010. Det følger heraf, at salgsfremmende udtryk kun må anvendes, hvis der er et reelt indhold i tilbuddet. For at der er tale om en reel normalpris, skal denne ifølge retningslinjerne som udgangspunkt have været gældende i seks uger, før tilbuddet må annonceres med et besparelsesudsagn.
Hvis retningslinjerne ikke følges, kan der ud fra en konkret vurdering være tale om en overtrædelse af vildledningsforbuddet i markedsførings-lovens § 3.
Retningslinjerne er et udtryk for, hvad der er gældende praksis for prismarkedsføring, og er et resultat af forhandlinger mellem Forbrugerombudsmanden og alle relevante forbruger- og erhvervsorganisationer.