Afgørelse
Afgørelse
Sagsnummer
11/04921
Lovgivning
- 6
Brug af samtykker erhvervet ved overtagelse af en anden virksomheds aktiviteter
Forbrugerombudsmanden meddelte i en forhåndsbesked, at succession i en anden erhvervsdrivendes ret til at bruge samtykker til markedsføring krævede, at alle aktiviteter, aktiver som passiver, var blevet erhvervet.
En erhvervsdrivende (A) ville i en anmodning om forhåndsbesked vide, hvorvidt A kunne anvende samtykker til markedsføring, som en anden erhvervsdrivende (B) i sin tid havde indhentet hos sine kunder. A havde kun erhvervet en del af B’s aktiviteter og i den forbindelse overtaget de kunder, der i sin tid havde afgivet samtykket.
Forbrugerombudsmanden henviste til sin vejledning vedrørende markedsføringslovens § 6 (den såkaldte spamvejledning), hvor følgende fremgår:
”Samtykket vil normalt blive meddelt til en bestemt erhvervsdrivende – nemlig den erhvervsdrivende, der har indhentet samtykket. Hvis samtykket er givet til en konkret, navngivet erhvervsdrivende, vil det ikke kunne overdrages til en anden erhvervsdrivende til markedsføring, medmindre der er tale om, at en anden erhvervsdrivende har overtaget den pågældende virksomhed og i øvrigt kun markedsfører sig inden for samtykkets rammer. En virksomhed kan således succedere i en anden virksomheds ret til at bruge samtykkerne, hvis virksomhedernes aktiver og passiver overtages. En virksomhed kan imidlertid efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke benytte et samtykkeregister, der er købt af et konkursbo, uden at virksomheden i øvrigt har overtaget den konkursramte virksomheds aktiver og passiver, til markedsføring."
På den baggrund meddelte Forbrugerombudsmanden, at succession i en anden erhvervsdrivendes ret til at bruge samtykkerne efter hans opfattelse vil kræve, at den erhvervsdrivende har erhvervet samtlige den anden erhvervsdrivendes aktiviteter omfattende såvel aktiver og passiver.
Var dette krav ikke opfyldt i den konkrete situation, ville den erhvervsdrivende efter Forbrugerombudsmandens vurdering derfor være nødt til at indhente nye samtykker.
Derudover henviste Forbrugerombudsmanden i øvrigt til reglerne i persondatalovens §§ 6 og 36.