Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
10/09158

Lovgivning

  • 6

Udsendelse af interessentanalyse pr. mail

Et spørgeskema sendt pr. mail vil være markedsføring og dermed omfattet af spamforbuddet, hvis det f.eks. indeholder opfordringer til køb, rosende omtale af den erhvervsdrivende, logo eller anden branding. Mails med markedsføring til kunder er kun lovlige, hvis e-mailen er indsamlet korrekt.

En erhvervsdrivende ønskede at gennemføre en stor international interessentanalyse for at følge med markedets skiftende krav. Analysen skulle foretages ved at udsende en e-mail til andre erhvervsdrivende i Danmark og andre lande, hvor de blev inviteret til at deltage en spørgeskemaundersøgelse.

Forbrugerombudsmanden meddelte, at det ved vurderingen af om skemaet hørte ind under spamforbuddet i markedsføringslovens § 6, stk. 1, var afgørende, hvorvidt henvendelsen skete med henblik på afsætning af varer eller tjenesteydelser mv. Hvis formålet med e-mailen var før eller siden at afsætte den erhvervsdrivendes produkter, var forholdet omfattet af § 6, stk. 1.

Branding af den erhvervsdrivende ville efter Forbrugerombudsmandens opfattelse også være omfattet af forbuddet, da det skete med henblik på efterfølgende omsætning. Hvis der derimod var tale om egentlige markedsundersøgelser, der alene havde til formål at afdække bestemte markedsforhold, vil spørgeskemaundersøgelsen falde uden for § 6, stk. 1.

Spørgeskemaet måtte således efter Forbrugerombudsmandens opfattelse hverken indeholde opfordringer til køb, rosende omtale af den erhvervsdrivende, logo eller anden branding. Det var Forbrugerombudsmandens opfattelse, at f.eks. omtale af den erhvervsdrivendes mission (slogan) vil kunne bringe spørgeskemaet ind under markedsføringslovens § 6, stk. 1. Det samme ville være tilfældet ved en introduktion til undersøgelsen, der indeholdt en mere detaljeret beskrivelse af den erhvervsdrivende end strengt nødvendigt, for at modtageren forstår formålet med undersøgelsen.

Det var således Forbrugerombudsmandens umiddelbare vurdering, at skemaet i sin nuværende form indeholdt markedsføring og dermed var omfattet af forbuddet i markedsføringslovens § 6, stk. 1.

For så vidt angik hjemlen i markedsføringslovens § 6, stk. 2, til at sende e-mails med markedsføring til kunder, oplyste Forbrugerombudsmanden at bestemmelsen fandt anvendelse, hvis den erhvervsdrivende havde ind-hentet oplysninger om e-mailadressen fra kunden i forbindelse med salg af en vare/tjenesteydelse. Her måtte den erhvervsdrivende sende e-mails med markedsføring af sine egne tilsvarende produkter til kunden. Reglen kunne imidlertid kun anvendes, hvis den erhvervsdrivende samtidig med indhentelsen af e-mailadressen både oplyste, at adressen kunne anvendes til fremsendelse af markedsføring og gav kunden mulighed for at frabede sig dette.

Den erhvervsdrivende havde efter det oplyste rettet henvendelse til sine kunder (der også var erhvervsdrivende) med følgende besked:

”Hej, det er fra (den erhvervsdrivendes navn). Vi er i gang med at opdatere vores kundeinformation, så vi vil gerne bede om jeres e-mailadresse. Denne vil blive brugt til at sende ordrebekræftelser samt anden relevant information.”

Dette var efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke tilstrækkeligt til at spørgeskemaet kunne sendes pr. e-mail med hjemmel i § 6, stk. 2. Dels fordi adressen ikke var indhentet i forbindelse med salg, dels fordi der ikke var givet tilstrækkelige oplysninger om, at adressen skulle anvendes til markedsføring, og at kunden kunne frabede sig dette.