Afgørelse
Afgørelse
Sagsnummer
1999-663/5-23
Lovgivning
- 3
Vildledende tv-reklame
I en tv-reklame oplyste en dyneforretning, at der i anledning af direktørens 50 års fødselsdag var udsalg på dyner med ”frit valg” mellem alle dyner uanset tidligere priser. Tilbuddet gjaldt kun nogle særlige dyner, og forretningen blev derfor idømt en bøde på 125.000 kr. for vildledning.
Sagen kort
Den 6. august 1998 modtog såvel Forbrugerstyrelsens telefonrådgivning som Radio- og TV-Reklamenævnet mange telefoniske henvendelser fra forbrugere, der den pågældende dag havde indfundet sig i en større dansk møbel- og boligudstyrsforretnings butikker landet over.
Den nærmere anledning hertil var en tv-reklame, som dagen forinden var blevet vist hele dagen igennem på TV2, TV3 og TV-Danmark. I tv-reklamen, der blev udsendt i anledning af direktørens 50 års fødselsdag, sad direktøren selv omgivet af hvide og mønstrede dyner, mens han udtalte: »Ja, men I skal også ha' et helt vanvittigt 50 års fødselsdagstilbud, værs'go dyner; frit valg 50 kr. uanset tidligere priser. Hva' si'r I så?«. I reklamens tekst stod blot anført: »Hvide og mønstrede dyner; frit valg 50 kr.«. Mange forbrugere gik derfor ud fra, at de den pågældende dag kunne købe alle dyner, eller i hvert fald alle hvide og mønstrede dyner, i møbel- og boligudstyrsforretningen til 50 kr. pr. stk., men ved henvendelse i butikkerne viste det sig imidlertid, at tilbuddet kun vedrørte bestemte dyner, der før havde kostet op til 149 kr. pr. stk.
De mange såvel telefoniske som skriftlige klager gav anledning til behandling af sagen både i Radio- og TV-Reklamenævnet, i Forbrugerklagenævnet og hos Forbrugerombudsmanden.
Forbrugerklagenævnet fik forelagt en af de mange skriftlige klager, som indkom på baggrund af reklamen. Forbrugerne hævdede i disse klager, at de på baggrund af den omhandlede reklame måtte have krav på at købe alle dyner i Jysk Sengetøjslager til de annoncerede 50 kr. Selvom også Forbrugerklagenævnet fandt reklamen vildledende, henholdt nævnet sig imidlertid til en langvarig domstols- og nævnspraksis, hvorefter bl.a. tv-reklamer ikke kan anses for at være bindende tilbud, som giver forbrugerne krav på at kunne købe varerne til den annoncerede pris. Denne del af sagen har tidligere været omtalt i Juridisk Årbog 1998, side 140.
Radio- og TV-Reklamenævnet traf i august 1998 afgørelse om, at reklamen utvivlsomt måtte anses for urigtig og vildledende, men herudover kunne nævnet ikke foretage sig videre, idet det ikke var meningen, reklamen skulle vises igen. Nævnet kunne heller ikke træffe afgørelse for så vidt angik visningen af reklamen på TV3, som sender fra England og dermed ikke er omfattet af nævnets kompetence.
Efter at Radio- og TV-Reklamenævnet således havde truffet afgørelse, gik Forbrugerombudsmanden ind i sagen. I første omgang opfordrede Forbrugerombudsmanden den erhvervsdrivende til at imødekomme de erstatningskrav, der måtte komme fra forbrugere, der havde handlet i tillid til oplysningerne i reklamen, men eftersom selskabet ikke var interesseret heri, anmeldte Forbrugerombudsmanden kort tid herefter sagen til politiet, idet det også var Forbrugerombudsmandens opfattelse, at reklamen var vildledende og dermed i strid med markedsføringslovens § 2 [nu § 3].
Der blev herefter rejst tiltale mod selskabet, og den 13. juni 2000 idømte Sø- & Handelsretten selskabet en bøde på 125.000 kr. for overtrædelse af markedsføringslovens § 2, stk. 1 [nu § 3, stk. 1].
Retten fastslog på baggrund af en samlet vurdering af billede, tale og tekst, at reklamen var urigtig, vildledende og urimeligt mangelfuld. Hverken teksten eller udtalelserne i reklamen gav efter rettens opfattelse anledning til at tro, at tilbuddet indeholdt andre begrænsninger, end at tilbuddet omfattede alle hvide og mønstrede dyner, eller til at tro, at tilbuddet kun gjaldt de dyner, der var vist på billedet. Retten fandt endvidere, at det forhold, at dynernes førpris ikke var nævnt i reklamen, var medvirkende til, at reklamen blev misforstået og i væsentlig grad påvirkede efterspørgslen.
Ved bødeudmålingen lagde retten vægt på antallet af udsendte tv-reklamer, den tilsigtede fortjeneste, de udgifter som selskabet havde haft til fremstilling og visning af reklamen og endelig det forhold, at selskabet efter rettens opfattelse havde foretaget en rimelig form for afhjælpning over for en del af de forbrugere, der havde set reklamen, idet selskabet stillede et ekstra antal dyrere dyner til rådighed for kunderne til 50 kr.
Dommen skal samtidig ses som en bekræftelse på den opfattelse af EU's tv-direktiv, som Forbrugerombudsmanden gav udtryk for i det hyrdebrev han udsendte i september 1997. I brevet, som er omtalt i Juridisk Årbog 1997, side 42, gav Forbrugerombudsmanden udtryk for, at en på daværende tidspunkt nyligt afsagt dom fra EF-domstolen om fortolkningen af EU's tv-direktiv måtte forstås således, at den danske markedsføringslovs regler skal overholdes, uanset fra hvilket EU-land opsendelsen af en tv-reklame sker, og at annoncørerne skal være opmærksomme herpå i deres markedsføring.
Sø- & Handelsretten har med sin domfældelse også for så vidt angår reklamerne sendt på TV3 fulgt Forbrugerombudsmandens synspunkt.