Øvrige nyheder
Byretten: Netbutik skal have konfiskeret sin fortjeneste på skjulte abonnementer
Virksomheden GN Triova ApS skal have konfiskeret en fortjeneste på mere end tre millioner kroner og betale en bøde på 250.000 kroner efter at have solgt skjulte abonnementer på hjemmesiden flipsu.dk. Forbrugerombudsmanden har politianmeldt virksomheden, hvor der nu er faldet dom.
På hjemmesiden flipsu.dk solgte virksomheden blandt andet kosmetikprodukter til nedsatte priser. Når forbrugerne købte et produkt til ”medlemspris” blev de samtidig tilmeldt et løbende abonnement til 89 kr. om måneden, der gav forbrugerne gratis fragt og optjening af bonuspoint, der senere kunne bruges på hjemmesiden.
Byretten har afgjort, at oplysningerne om abonnementet blev præsenteret på en så uklar og uhensigtsmæssig måde på flipsu.dk, fra april 2018 til januar 2019, at forbrugerne blev vildledt.
GN Triova ApS’ markedsføring på Google Shopping, Facebook, Instagram og i bannerreklamer var også vildledende, da selskabet ikke oplyste noget om abonnementet i markedsføringen på disse platforme.
Ved strafudmålingen har retten lagt vægt på, at overtrædelsen har stået på over en længere periode og har været et helt centralt element i netbutikken.
Det er anden gang, at en netbutik får konfiskeret sin fortjeneste på abonnementer og idømmes en bøde.
Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:
”Forbrugerne må naturligvis ikke kunne overse, hvis de også skal betale for et abonnement ved at handle på en hjemmeside. Det er særdeles grov vildledning af forbrugere og må ikke kunne betale sig. Derfor skal fortjenesten ved sådanne koncepter konfiskeres.”
Lovgrundlag:
Det fremgår af markedsføringslovens § 5, stk. 1, at markedsføring ikke må indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde vildlede eller kunne forventes at vildlede gennemsnitsforbrugeren, uanset om oplysningerne er faktuelt korrekte.
Ifølge markedsføringslovens § 6, stk. 1, må virksomheder heller ikke vildlede ved at udelade eller skjule væsentlige oplysninger eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.
Pressekontakt:
Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98