Afgørelse

Sagsnummer
14/07679

Lovgivning

  • 3
  • 14a

Uklart hvem der gav lån og standardoplysningerne afspejlede ikke markedsføringen

En låneformidler fremstod på sin hjemmeside som långiver og eksemplet med de lovpligtige standardoplysninger var ikke repræsentativt eller fremtrædende. Det var i strid med markedsføringslovens § 3 og § 14 a.

En enkeltmandsvirksomhed formidlede lån på sin hjemmeside for en bank med budskabet ”Fordele ved at låne hos (låneformidlerens navn)”.

Det var egnet til at give forbrugerne den fejlagtige opfattelse, at det var låneformidleren og ikke banken, de kunne ansøge om lån hos. Hvem der er långiver er en væsentlig oplysning, som kan få afgørende betydning for forbrugerens beslutning om at reagere på markedsføringen eller ej. Derfor var låneformidlerens markedsføring vildledende i strid med markedsføringslovens § 3.

På forsiden af låneformidlerens hjemmeside blev der markedsført et lån til shopping på 5.000 kr. til en månedlig ydelse på 127 kr., mens eksemplet med de lovpligtige standardoplysninger tog udgangspunkt i et lån på 20.000 kr. og en ydelse på 588 kr. pr. måned. Eksemplet var desuden vist med forsidens mindste tekststørrelse og var placeret nede under nogle meget i øjnefaldende grønne felter med forskellige salgsargumenter og et godt stykke under knappen ”Gå til ansøgningsskema”.

På undersiden ”Det koster det” var der vist en låneberegner, hvor forbrugeren kunne beregne sin ydelse ved at indtaste lånebeløb og løbetid. Eksemplet med de lovpligtige standardoplysninger tog dog ikke udgangspunkt i forbrugerens valg, men viste kreditomkostningerne ved et lån på 20.000 kr. og en månedlig ydelse på 588 kr. i 5 år. Forbrugeren skulle scrolle ned på siden for at se eksemplet, der var vist med lille tekststørrelse og placeret nede under ansøgningsknappen.

Låneformidleren havde således ikke givet de lovpligtige standardoplysninger på en fremtrædende måde i form af et repræsentativt eksempel. Det betød, at markedsføringen på hjemmesiden var i strid med markedsføringslovens § 14 a.

Låneformidleren betalte en udenretlig bøde på 20.000 kr.