Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
11/06985

Lovgivning

  • Forbrugeraftaleloven 2004 - ophævet
  • 17 22
  • 28 29

Der er fortrydelsesret på varer i ”rodekassen” og nedsatte varer på internettet

Et vilkår om, at der ikke var fortrydelsesret på varer i den såkaldte ”rodekasse”, og at man ikke kunne få pengene tilbage på nedsatte varer, blev anset som et ulovligt kontraktvilkår.

En internetbutik havde et vilkår om, at der ikke var fortrydelsesret på varer i den såkaldte ”rodekasse”, og at man ikke kunne få pengene tilbage på nedsatte varer.

Forbrugerombudsmanden henviste til, at der generelt er 14 dages fortrydelsesret ved internethandel, med mindre varen specifikt er undtaget i medfør af forbrugeraftalelovens § 17, stk. 2. Ligeledes gjorde Forbrugerombudsmanden opmærksom på, at forbrugeren skal have pengene for varen og den fragt, som kunden evt. har betalt for at få varen, tilbage, hvis aftalen fortrydes.

Forbrugerombudsmanden henviste til, at det af forbrugeraftalelovens § 28 følger, at loven ikke kan fraviges til skade for forbrugeren. Dette betyder, at det ikke er muligt at fastsætte begrænsninger i forbrugernes fortrydelsesret i medfør af forbrugeraftaleloven med henvisning til, at der er tale om en nedsat vare eller en udsalgsvare.
 
Da internetbutikken solgte beklædningsgenstande, fandt undtagelsen i forbrugeraftalelovens § 17, stk. 2, ikke anvendelse, og Forbrugerombudsmanden fandt, at der var tale om et ulovligt kontraktvilkår. Den erhvervsdrivende fjernede herefter vilkåret, og sagen blev afsluttet med en indskærpelse.