Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
10/01028

Lovgivning

  • 12
  • 3

En prisgaranti, der kun kunne gøres gældende frem til køb af en vare, var vildledende

En netbutik ønskede at markedsføre sine varer under anvendelse af en prisgaranti. Virksomheden bad i den forbindelse Forbrugerombudsmanden om en forhåndsbesked.  

Efter prisgarantien kunne kunder, der ønskede at købe en vare i butikken, få varen til en billigere pris, hvis de kunne dokumentere, at et identisk eller sammenligneligt produkt, kunne købes billigere i en anden butik. Garantien gjaldt kun frem til ordreafgivelsen, dvs. at dokumentation mv. skulle fremlægges inden dette tidspunkt. Endvidere måtte der ikke være tale om køtilbud, medlemstilbud, auktion eller engrossalg.

Forbrugerombudsmanden udtalte, at de prisgarantier, der er på markedet, også gælder efter, at et køb er foretaget. Sådanne prisgarantier indebærer, at en forbruger, efter at han har indgået en bindende aftale med den erhvervsdrivende om køb af en vare til en bestemt pris, kan få udbetalt prisdifferencen, hvis han efterfølgende finder varen til en billigere pris et andet sted.

Forbrugerombudsmanden henviste bl.a. til markedsføringslovens § 12, hvorefter en erklæring om ydelse af garanti kun må anvendes, såfremt erklæringen giver modtageren en væsentlig bedre retsstilling end den, som modtageren har efter loven. Lovbemærkningerne til bestemmelsen understreger, at garantierklæringer skal indebære virkelig reelle forbedringer for modtageren.

Forbrugerombudsmanden udtalte, at det var vildledende at kalde denne særlige måde at fremsætte tilbud på for en garanti, da den ikke gav forbrugeren en væsentlig bedre retsstilling, end den han havde efter loven. Forbrugerombudsmanden lagde herved vægt på, at prisgarantien kun gjaldt frem til, at forbrugeren indgik en bindende aftale med den erhvervsdrivende, og at forbrugeren, der så varen billigere et andet sted, derfor blot kunne købe varen hos den pågældende udbyder i stedet for at have ulejlighed med at fremlægge dokumentation mv.