Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
08/06062

Lovgivning

  • 1

Gebyr for benyttelse af en frivillig fortrydelsesret

Forbrugerombudsmanden godkendte et vist gebyr for at udnytte en frivillig fortrydelsesret i den fysiske handel, men tilkendegav, at vilkår knyttet til fortrydelsesretten skulle være tydeligt oplyst over for forbrugeren samt være rimelige og klare.

Forbrugerombudsmanden modtog en klage over, at en butik i den fysiske handel opkrævede et gebyr for at benytte sig af den returret, som butikken reklamerede med at give deres kunder. Det eneste sted butikken oplyste om gebyret, var på bagsiden af fakturaerne, således at kunderne først efter købet blev orienteret herom.

Der findes ikke efter lovgivningen en ret for kunderne til at kunne fortryde deres køb af varer i fysiske butikker. Når en butik tilbyder deres kunder en returret på købte varer, er der derfor tale om en frivillig forpligtelse.

Forbrugerombudsmanden oplyste butikken om, at såfremt en butik knytter vilkår til en sådan fortrydelsesret, skal de være rimelige og klare. Vilkårene skal tydeligt oplyses over for forbrugerne hver gang muligheden for at fortryde nævnes, og inden købsaftalen indgås. Endelig må butikken ikke kræve et uforholdsmæssigt stort gebyr for, at en forbruger ønsker at benytte sig af returretten.

Forbrugerombudsmanden godkendte i den konkrete sag, at butikken tog 5 % af varens pris i gebyr ved åbnet eller beskadiget emballage med en øvre grænse på max 500 kr.