Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
13/13670

Lovgivning

  • 14a

Pligt til at give samtlige kreditoplysninger på en fremtrædende måde

En bilimportør måtte betale en bøde på 150.000 kr. for ikke at have givet lovpligtige kreditoplysninger på klar, tydelig og fremtrædende måde og for helt at have udeladt nogle af oplysningerne.

I en avisannonce vist i flere landsdækkende aviser markedsførte en bilimportør debitorrenten på lån til køb af to forskellige bilmodeller. Efter renteangivelsen i annoncen var der sat en stjernemarkering.
Stjernemarkeringen henviste til en lille tekst længere nede i annoncen.

Forbrugerombudsmanden fandt at annoncen var i strid med markedsføringslovens § 14 a. Dels fordi samtlige lovpligtige kreditoplysninger ikke blev oplyst i annoncen. Dels fordi kreditoplysningerne var vist med for lille tekststørrelse se i forhold til annoncens øvrige budskaber og var blandet sammen med andre oplysninger, fx miljøoplysninger.

Bilimportøren markedsførte det samme lån på forsiden af sin hjemmeside uden på samme side at give de lovpligtige kreditoplysninger, jf. § 14, stk. 2. Forbrugerne kunne kun se oplysningerne, hvis de klikkede på et link til en underside. Her var oplysningerne placeret nederst. Desuden blev det samlede kreditbeløb slet ikke oplyst.

Endvidere markedsførte bilimportøren billån med 0 kr. i udbetaling og med fem forskellige priseksempler på sin hjemmeside. Men oplysningerne om det samlede kreditbeløb, de samlede kreditomkostninger og den samlede tilbagebetaling blev vist meget mindre synligt allernederst på siden.

De sidste to forhold fandt Forbrugerombudsmanden også var i strid med § 14 a.

Efter at være blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for alle tre forhold valgte bilimportøren at betale en udenretlig bøde på 150.000 kr.