Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
14/04493

Lovgivning

  • 14a
  • 3

De lovpligtige kreditoplysninger nævnt i § 14 a skal vises korrekt

Det kostede en kviklånsudbyder 119.000 kr. i bøde at vise ÅOP for lavt og at udelade andre kreditoplysninger i markedsføringen.

En kviklånsudbyder markedsførte i 2014 lån til forbrugere på sine hjemmesider, der ved hjælp af en beregner hhv. viste omkostningerne ved et lån på 2.000 kr. og på 500 kr. i 30 dage. 

På siderne var ÅOP for lånet vist med en for lav procentsats, fordi kviklånsudbyderen havde taget udgangspunkt i at året havde 360 rentedage og ikke 365 dage, som er det korrekte tal. Derudover var debitorrenten vist som et beløb og ikke som en procentsats, sådan som markedsføringsloven kræver. Det samlede tilbagebetalingsbeløb var heller ikke oplyst.

Efter Forbrugerombudsmanden gik ind i sagen rettede kviklånsudbyderen hjemmesiderne, men nu fremgik det ikke, hvorvidt debitorrenten var fast eller variabel.
Forbrugerombudsmanden politianmeldte kviklånsudbyderen for at overtræde kreditoplysningspligten i markedsføringslovens § 14 a og vildledningsforbuddet i markedsføringslovens § 3.

Sagen blev afsluttet med at kviklånsudbyderen betalte en udenretlig bøde på 119.000 kr. svarende til det dobbelte af markedsføringsomkostningerne.