Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
13/13948

Lovgivning

  • Markedsføringsloven 2012 - ophævet
  • 3
  • 14a

En låneudbyder gav forbrugerne mangelfulde kreditoplysninger og vildledte om renten på kviklån

Låneudbyder vedtog en bøde på 300.000, svarende til det dobbelte af markedsføringsomkostningerne, for at give forbrugerne mangelfulde kreditoplysninger ved markedsføring af kviklån og vildlede om debitorrenten.

En låneudbyder markedsførte kviklån på op til 10.000 kr. sin hjemmeside uden at give forbrugerne samtlige lovpligtige kreditoplysninger på en klar, tydelig og fremtrædende måde i markedsføringen.

Låneudbyderen havde således på forsiden af hjemmesiden givet eksempler på lån, fx ”Lån 1.000 kr. betal 1.090 kr.”, uden at oplyse om debitorrenten, om den var fast eller variabel, de samlede kreditomkostninger, ÅOP og lånets løbetid

Derudover var der på forsiden af hjemmesiden vist en låneberegner med et eksempel på et lånebeløb på 1.000 kr. og en betalingsperiode på 60 dage uden at det samme sted var oplyst, om debitorrenten var fast eller variabel samt ydelsernes størrelse.

Endvidere blev der et klik inde på hjemmesiden vist en prisliste, som viste låneudbyderens priser på 30-dages, 60-dages og 90-dages lån på mellem 500 og 10.000 kroner. Her blev der ikke oplyst om ÅOP eller de samlede kreditomkostninger.

Låneudbyderens markedsføring af debitorrenten var også vildledende. Dels fordi udbyderen havde undladt at oplyse om renten på hjemmesidens forside. Dels fordi udbyderen i prislisten havde brugt udtryk som ”Rente %” og ”Effektiv Rente”, uden at det tydeligt fremgik, om der var tale om debitorrenten, som forbrugerne skulle betale for lånet.

Efter at være blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for overtrædelse af markedsføringslovens § 3 og § 14 a betalte låneudbyderen en udenretlig bøde på 300.000 kr. svarende til det dobbelte af markedsføringsomkostningerne.