Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
FO-14/10325

Lovgivning

  • 1
  • 3

Auktionsvirksomheder skal dokumentere oplysninger om butikspriser

Virksomheder, der sælger varer på en auktion og i den forbindelse sammenligner med en butikspris eller en vejledende udsalgspris, skal kunne dokumentere, at varen rent faktisk sælges til denne pris på markedet. I modsat fald vil der kunne være tale om vildledende markedsføring.

En online auktionsvirksomhed udbød nye, ubrugte varer til en vurderingspris plus salær svarende til, hvad virksomheden mente varen ville koste i en butik.

Forbrugerombudsmanden blev gjort bekendt med, at en stikprøve af auktionerne over nye varer viste, at varerne blev solgt til gennemsnitligt 33 % af vurderingen. Ligeledes blev en række identiske varer konsekvent og i en længere periode solgt for et væsentligt lavere beløb end vurderingsprisen.

Auktionsvirksomheden oplyste, at virksomheden havde foretaget en ændring af praksis, hvorefter vurderingsprisen bliver fastsat til den forventede hammerslagspris, dvs. dén pris, som virksomheden forventer, at varen vil opnå, baseret på deres erfaringer med tidligere salg af samme type vare. I tilfælde, hvor der findes en butikspris, vil dette blive oplyst. I tilfælde hvor der ikke findes en butikspris, vil dette ikke blive oplyst.

Forbrugerombudsmanden udtalte, at vurderingsprisen på auktioner er et pejlemærke for, hvor højt en forbruger skal sætte sit bud. Ved nye, ubrugte varer er vurderingsprisen den pris, som en forbruger kan sammenligne med for at vurdere, om forbrugere har gjort en god handel i forhold til et tilsvarende køb i detailhandlen. En sådan sammenligning må forventes at indgå som et væsentligt parameter i forbrugernes transaktionsbeslutninger. Det er derfor vigtigt, at sammenligningsgrundlaget er relevant, korrekt og dokumenterbart, således at den besparelse, der eventuelt stilles i udsigt, er retvisende og reel.

En auktionsvirksomhed, der sammenligner prisen på en vare med en butikspris eller en vejledende udsalgspris, skal derfor kunne dokumentere, at varen rent faktisk sælges eller udbydes til denne pris på markedet i hele tidsrummet for markedsføringen.

Ligeledes er en konsekvent forskel mellem hammerslagspris og vurderingspris en væsentlig oplysning, som skal gives til forbrugere.

Da auktionsvirksomheden har ændret sin markedsføringspraksis, således at virksomheden fremadrettet alene sammenligner med en butikspris som virksomheden kan dokumentere, afsluttede Forbrugerombudsmanden sagen med en orientering om reglerne.