Afgørelse

Sagsnummer
18/08721

Lovgivning

  • Markedsføringsloven 2017 - gældende
  • 5
  • 6

Bøde for at oplyse priser uden fragt

Byggemarkedskæde blev idømt en bøde på 150.000 kr. for at have vildledt om priser på sin hjemmeside og i tilbudsaviser. Prisen på en reol og flere trailere var oplyst uden fragt, selvom forbrugerne ikke kunne vælge at afhente produkterne og derfor skulle betale omkostninger til fragt.

Sagen drejede sig om markedsføringen af en reol og fire forskellige trailere. Reolen og trailerne blev markedsført på selskabets hjemmeside og i dets tilbudsaviser i forskellige perioder i 2017 og 2018.

Ifølge produktoversigten på selskabets hjemmeside havde reolen en pris på 398 kr. Det blev ikke samtidig oplyst, at forbrugerne skulle betale 299 kr. i fragt. Det blev først oplyst, når man klikkede sig videre fra produktoversigten til produktsiden.

Ifølge retten var det vildledende, at det ikke var oplyst, at der kunne blive tillagt fragt til prisen. Det forhold, at der nederst på produktsiden var mulighed for at klikke på ”Fragtpris og leveringsomkostninger” havde ingen betydning.

For så vidt angår trailerne var prisen eksklusive omkostninger til indregistrering, ekspeditionsgebyr og fragt oplyst med stor, rød skrift. Den samlede pris fremgik med mindre, sort skrift. Man kunne dog ikke købe trailerne uden at betale den samlede pris. Retten udtalte, at markedsføringen var vildledende, da væsentlige oplysninger blev præsenteret på en uhensigtsmæssig måde og egnet til væsentligt at forvride den økonomiske adfærd hos gennemsnitsforbrugeren.

Retten fandt ikke, at det var vildledende, at byggemarkedskæden i en periode havde oplyst prisen uden omkostninger til indregistrering, ekspeditionsgebyr og fragt med stor, rød skrift og ved siden af havde oplyst den samlede pris med stor, sort skrift. Retten skriver i dommen: ”Ved den pågældende handelspraksis præsenteres væsentlige oplysninger på en uhensigtsmæssig måde. Retten vurderer imidlertid ikke, at den konkret er egnet til væsentligt at forvride den økonomiske adfærd hos gennemsnitsforbrugeren”.

Retten idømte byggemarkedskæden en bøde på 150.000 kr.