Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
2006-1100/5-664

Lovgivning

  • 13

Prisoplysninger i optikerbranchen

Forbrugerombudsmanden afgav på anmodning fra en brancheforening en forhåndsbesked om omfanget af optikernes forpligtelse til at give prisoplysninger efter markedsføringsloven på varer og tjenesteydelser, der udbydes.

Brillestel mv., der er fremlagt til salg i en forretning skal prismærkes efter markedsføringslovens § 13, stk. 1. Udstillede briller med glas i skal prismærkes inkl. glas og med oplysning om styrke mv. Tilsvarende gælder for kontaktlinser og andre produkter. Der er derimod som udgangspunkt ikke et krav om at give prisoplysning for en specialfremstillet brille, da en sådan normalt ikke vil være udstillet i forretningen.

Sundhedsydelser, såsom en synsprøve, der kan købes separat til en fast pris, skal som tjenesteydelse prisangives på et opslag, en prisliste eller lignende, jf. lovens § 13, stk. 2. Det samme skal evt. andre ydelser, der ikke knytter sig til færdiggørelsen af et købt produkt, og ydelser, som kan udføres på/i forbindelse med allerede købte produkter, såsom coating af brilleglas.

Forbrugerombudsmandens forhåndsbesked til optikerbranchen

En brancheforening rettede sidst i juni måned 2006 henvendelse til Forbrugerombudsmanden, idet foreningen ønskede en præcisering af indholdet af optikeres forpligtelse til at oplyse priser.

Forbrugerombudsmanden besvarede henvendelsen således:

”Det er foreningens opfattelse, at salg af brillestel alene og ikke individuelt fremstillede synshjælpemidler (synshjælpemidler beskrives som en ydelse sammensat af en sundhedsydelse og et tilvirkningskøb indeholdende fremstilling af et individuelt tilpasset produkt med en lang række komponenter) er omfattet af reglerne i markedsføringslovens § 13, stk. 1.

Foreningen går endvidere ud fra, at optikernes salg af individuelt fremstillede synshjælpemidler er omfattet af lovens § 13, stk. 2.

Der spørges, om Forbrugerombudsmanden er enig heri samt om oplysningspligten vil kunne opfyldes ved angivelse af priserne for et relevant antal ydelser i form af et opslag eller en prisliste. Ved udvælgelsen af ydelser vil der blive taget hensyn til, hvor hyppigt tjenesteydelsen udføres, ligesom prislisten vil give et indtryk af prisniveauet for såvel billige som dyre ydelser.

Traditionelt anses bestilling af genstande, som først skal tilvirkes, som køb, såfremt det ”stof”, der skal anvendes til tilvirkningen, skal ydes af den, som har påtaget sig tilvirkningen. Herunder går først og fremmest de tilfælde, hvor bestillingen angår genstande, der skal forfærdiges uden hensyn til bestillerens rent individuelle behov og derfor set fra aftagerens side lige så vel kunne føres på lager som færdige genstande.

Men også når der skal finde en individuel tilvirkning sted afpasset efter bestillerens særlige behov, foreligger der et køb, såfremt den, der har påtaget sig tilvirkningen, yder det fornødne ”stof”. I overensstemmelse hermed et det Forbrugerombudsmandens opfattelse, at individuelt tilpassede briller, kontaktlinser mv. er køb af en vare. Samme opfattelse er kommet til udtryk i Forbrugerklagenævnets praksis.

Formålet med prisoplysninger er at sikre forbrugerne korrekte prisoplysninger i en form, der er forståelig, klar, relevant og gennemsigtig. Prisinformationen skal gøre det muligt for forbrugerne at sammenligne forskellige produkter inden for samme produktgruppe og hos forskellige erhvervsdrivende og dermed medvirke til en effektiv priskonkurrence.

Prisoplysninger for varer, der udbydes erhvervsmæssigt til forbrugerne, er reguleret i markedsføringslovens § 13, stk. 1. Bestemmelsen omhandler både fysiske butikker mv. og elektroniske udbud, som fx udbud på en virksomheds hjemmeside, når forbrugerne har mulighed for at bestille varen.

Der skal gives prisoplysninger for varer i et forretningslokale eller andet sted, hvor forbrugerne har almindelig adgang, og hvor varerne er synlige for forbrugerne. I butiks- og udstillingsvinduer skal der prisskiltes eller –mærkes for de varer, der er placeret der, således at prisen er synlig og letlæselig uden for vinduet. Som det fremgår, er det de varer, der er fremlagt til salg i forretningen, der skal gives prisoplysning for. Tilsvarende skal der prisoplyses for de varer, der præsenteres på en hjemmeside, når der på hjemmesiden er mulighed for bestilling.

Der vil ikke kunne gives prisoplysninger ved skiltning e.lign. for fx en brille, der skal sammensættes af en række komponenter efter en individuel undersøgelse og rådgivning, og det har heller ikke været hensigten med prisoplysningsreglerne. Vi går ud fra, at en sådan brille heller ikke vil være fremlagt til salg i forretningen. Men stel, fremlagt til salg, skal prismærkes, og det skal evt. udstillede glas også. Er der udstillet briller med glas i, skal prisen angives inkl. glas og med oplysning om styrke mv. For kontaktlinser og andre produkter gælder tilsvarende.

Sundhedsydelser, såsom en synsprøve, der kan købes separat til en fast pris, skal optikeren prisangive på et opslag, en prisliste eller lignende, jf. lovens § 13, stk. 2. Tilsvarende gælder evt. andre ydelser, der ikke knytter sig til færdiggørelsen af produktet, og ydelser, som kan udføres på/i forbindelse med allerede købte produkter, såsom coating af glas. Behandling af brilleglas med fx hærdning hører efter vores opfattelse til varekøbet og skal derfor ikke prisoplyses som en selvstændig tjenesteydelse. Men hvis brilleglas – mod vores antagelse - kan hærdes på ny efter en vis tids brug, skal der prisoplyses.

Vi henviser endvidere til Forbrugerombudsmandens orientering om den nye markedsføringslov, dateret 12. juni 2006.

Vi skal tilføje, at forbrugeren naturligvis i forbindelse med aftalens indgåelse skal have fyldestgørende og korrekte oplysninger om delelementer og brillens samlede pris.

Der skal afslutningsvis henvises til markedsføringslovens § 25, stk. 1, der er sålydende:
»§ 25. Forbrugerombudsmanden afgiver på begæring udtalelse om sit syn på lovligheden af påtænkte markedsføringsforanstaltninger, med mindre en stillingtagen giver anledning til sær¬lig tvivl, eller der i øvrigt foreligger særlige omstændigheder. En forhåndsbesked indebærer ikke en egentlig stillingtagen til lovligheden af vedkommende foranstaltning.«