Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
12/02737

Lovgivning

  • 6

10.000 kr. i bøde for ulovligt telefonsalg

Det er ulovligt uopfordret at ringe op med et tilbud på et avisabonnement til en forbruger, som står på CPR registerets fortegnelse over personer, der har frabedt sig henvendelser om markedsføring.

En avis ringede til en forbruger for at sælge aviser. Forbrugeren var tilmeldt Det Centrale Personregisters fortegnelse over personer, der har frabedt sig markedsføring – den såkaldte Robinsonliste. Avisen havde dog ikke tjekket Robinsonlisten godt nok. Derfor fik forbrugeren en opringning fra avisens telefonsælger, selvom forbrugeren stod på listen.

Efter reglerne i forbrugeraftalelovens § 6, stk. 1, er der som udgangspunkt forbud imod, at erhvervsdrivende ringer til forbrugere med henblik på straks eller senere at opnå tilbud eller accept af tilbud. Dog er der en undtagelse i bestemmelsens stk. 2 blandt andet for så vidt angår telefonsalg af avisabonnementer. Men inden en avis ringer til forbrugeren, skal avisen dog have undersøgt, om forbrugeren står på Robinsonlisten. Er det tilfældet må avisen alligevel ikke ringe forbrugeren op. Det fremgår af markedsføringslovens § 6, stk. 3.

Forbrugerombudsmanden havde i forbindelse med tidligere klager oplyst avisen om reglerne, derfor valgte Forbrugerombudsmanden denne gang at politianmelde avisen. Det endte med en bøde på 10.000 kr. til avisen.