Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
2005-1100/5-485

Lovgivning

  • 6

Udsendelse af nyhedsbrev efter pause i udsendelsen

En virksomhed ønskede at genoptage udsendelsen af nyhedsbreve efter en pause på 4-5 måneder. Forbrugerombudsmanden fandt ikke, at de tidligere indhentede samtykker var forældede, hvorfor en fornyet udsendelse ikke konkret ville være i strid med markedsføringslovens § 6.

En virksomhed ønskede at genoptage udsendelsen af virksomhedens nyhedsbrev efter en pause på 4-5 måneder.

Virksomheden havde tidligere fået samtykke til udsendelse af det elektroniske nyhedsbrev.

Forbrugerombudsmanden blev bedt om en vurdering af, om de indhentede samtykker kunne være forældede.

Forbrugerombudsmanden udtalte, at der ikke i markedsføringsloven er fastsat grænser for, hvor længe et samtykke efter § 6a, stk. 1, [nu § 6] kan gøres gældende, men at det ikke kan udelukkes, at der kan være situationer, hvor det vil stride mod god skik at gøre et samtykke gældende.

Da samtykket tidligere havde været anvendt som grundlag for udsendelse af nyhedsbrev, fandt Forbrugerombudsmanden ikke at en pause i udsendelsen på 4-5 måneder var problematisk.

Forbrugerombudsmanden fandt anledning til at bemærke, at en pause kan blive så lang, at det vil være i strid med god markedsføringsskik at anvende et tidligere afgivet samtykke som grundlag for udsendelse af elektronisk reklame. Forbrugerne må efter en vis længere periode kunne gå ud fra, at udsendelse af reklame på grundlag af samtykket er ophørt og ikke genoptages.

Da mange forbrugere i forbindelse med en pause i udsendelsen af et nyhedsbrev kan glemme, at de har givet samtykke, fandt Forbrugerombudsmanden det i øvrigt fornuftigt, som foreslået af virksomheden, at udsende en mail om genoptagelsen af nyhedsbrevet, før selve nyhedsbrevet udsendes på ny. Herved kan man måske undgå klager fra forbrugere, der tror, at der er tale om ulovlig spam.

Forbrugerombudsmanden bemærkede også, at det tidsrum der kan gå, før et samtykke første gang benyttes som grundlag for udsendelse af elektronisk reklame, vil være kortere end det tidsrum, hvor der kan holdes pause. En samtykkende forbruger forholder sig til sine aktuelle interesser, og forbrugerne må derfor kunne forvente, at et samtykke anvendes forholdsvis hurtigt. (2005-1100/5-485).