Afgørelse
Afgørelse
Sagsnummer
08/04114
Lovgivning
- 3
Anvendelse af udtryk som "Direkte salg fra egen dansk fabrik" og "Direkte fabrikspris"
Anvendelsen af udtryk som ”direkte salg fra egen fabrik” og ”direkte fabrikspris” var efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke vildledende, såfremt forbrugerne kunne erhverve varerne til særligt lave priser uden detailavance og uden en ekstraordinær stor producentavance i stedet for detailavancen.
Via en advokat modtog Forbrugerombudsmanden en anmodning fra en møbelfabrikant om forhåndsbesked med tilkendegivelse af, hvorvidt der efter markedsføringsloven var noget til hinder for, at fabrikken som led i sin markedsføring kunne anvende udtrykkene "Direkte salg fra egen dansk fabrik" og "Direkte fabrikspris"
Fabrikken solgte sine møbler direkte til private forbrugere fra lagerlignende salgssteder, som alle var ejet og drevet af fabrikken selv. Hovedparten af fabrikkens omsætning stammede fra dette salg, og de møbelhandlerkunder, fabrikken havde, købte møblerne til samme priser som forbrugerne. Møbelfabrikkens forretningskoncept var baseret på, at forbrugerne ikke skulle betale detailavance, og i forbindelse med salget beregnede fabrikken sig - hverken helt eller delvist - normal møbelhandleravance.
Møbelfabrikken ønskede en tilkendegivelse af, hvorvidt der efter markedsføringsloven var noget til hinder for, at fabrikken som led i sin markedsføring kunne anvende udtrykkene "Direkte salg fra egen dansk fabrik" og "Direkte fabrikspris"
Forbrugerombudsmanden bemærkede, at anvendelsen af udtrykkene især skulle bedømmes i lyset af markedsføringslovens § 3 stk. 1, og stk. 2, samt Forbrugerombudsmandens vejledning fra 2002, hvori det bl.a. hedder:
”Fabrikssalg, fabrikspris og lign. Disse udtryk bør kun bruges om specielt lave priser, og når varerne sælges fra egen fabrik, eller salget sker fra lokaler, der ligger umiddelbart i nærheden af fabrikken”.
Tilladeligheden af udtrykkene afhang således af, om disse er vildledende, herunder af, om de fejlagtigt giver forbrugerne indtryk af, at priserne er særligt lave, bl.a. fordi avancen i detailledet kan spares.
Forbrugerombudsmanden fandt, at beskyttelseshensynet ved anvendelsen af udtrykkene ”fabrikssalg, fabrikspris og lign” var det samme, der ligger bag reguleringen af udtrykkene ”engrospriser, engrossalg, mv.” i Forbrugerombudsmandens vejledning om prismarkedsføring.
Anvendelse af disse udtryk var herefter kun tilladt, hvis forbrugeren kunne erhverve de pågældende varer uden at skulle betale detailavance, og priserne derfor var særligt lave i forhold til varernes forventede udsalgspris i detailledet. Dette gælder, uanset om udsalgsstedet var lokaliseret til eller i umiddelbar nærhed af produktionsstedet eller ej.
Som fabrikkens salgsmetoder og forretningskoncept var blevet præsenteret, fandt Forbrugerombudsmanden ikke, at brug af udtrykkene ville indebære en overtrædelse af markedsføringsloven.
Forbrugerombudsmanden forudsatte herved, at fabrikanten kunne dokumentere sine avanceberegninger, og at der heri ikke indgik en ekstraordinær stor producentavance til gengæld for manglende beregning af ”normal” detailavance.