Afgørelse

Sagsnummer
18/05559

Lovgivning

  • Tobaksreklameloven og lov om elektroniske cigaretter

E-cigaret virksomhed idømt en bøde på 10.000 kr. for at reklamere for e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere

Virksomheden havde reklameret for elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere i strid med det meget omfattende reklameforbud. Desuden var virksomhedens tidligere navn og logo i sig selv en overtrædelse af reklameforbuddet.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i juni 2019 en virksomhed for at have haft udsagn med positivt ladede vendinger og anprisninger, der promoverede e-cigaretter mv., hvilket efter Forbrugerombudsmandens opfattelse var i strid med reklameforbuddet i lov om elektroniske cigaretter mv. Der var tale om en gerningsperiode på tre uger.

På virksomhedens hjemmeside stod der bl.a.:

  • ”KVIT RØGEN SKOD SMØGEN” og ”Beregn hvor mange penge du kan spare ved at kvitte smøgerne”,
  • ”VI VIL IKKE SLÅS PÅ PRISEN!” og ”Stort udvalg af elektroniske cigaretter: Vi har samlet det bedste udstyr fra branchen – Alt hvad du skal bruge til dit rygestop”,
  • ”Vi er danskernes foretrukne online webshop inden for E-cigaretter og E-juice. Ønsker du at finde et sundere alternativ til at ryge, eller er du allerede erfaren damper? Så har vi et kæmpe udvalg af E-cigaretter og masser af lækkert tilbehør til dig”.

Udover at have haft anprisninger mv. på hjemmesiden, havde Forbrugerombudsmanden også politianmeldt virksomheden for brugen af deres tidligere navn og logo, idet navnet indeholdt en opfordring til rygning.

Retten fandt, at navnet, selvom elektroniske cigaretter teknisk set ikke ”ryges” men ”dampes”, indeholdt en opfordring til at forbruge elektroniske cigaretter, og navnet og logoet var derfor omfattet af reklameforbuddet i lov om elektroniske cigaretter mv.