Øvrige nyheder

Byretten: Netbutik reklamerede ulovligt for elektroniske cigaretter

Din eCigaret ApS har reklameret for elektroniske cigaretter på sin hjemmeside, og det er ulovligt. Selskabet er idømt en bøde på 50.000 kroner for overtrædelsen.

Selskabet Din eCigaret ApS har reklameret for elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere ved at bruge salgsfremmende og positivt ladede udsagn på hjemmesiden din-ecigaret.dk. Det har Københavns Byret afgjort, efter at Forbrugerombudsmanden har politianmeldt selskabet.

På hjemmesiden din-ecigaret.dk blev de elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere fx præsenteret med:

  • ”Nyheder”, ”Fremragende”, ”populære”, ”bedste”
  • ”Pandekager med karamel. En stor stak hjemmelavede pandekager, overhældt med en sød, cremet karamelsauce. Den perfekte smag at dampe om morgenen eller om eftermiddagen – eller om aftenen.”

Netbutikken blev også dømt for at have en tilbudskategori på hjemmesidens forside, en underkategori med ”ugens tilbud” og et blogindlæg med overskriften ”Bedste E-væsker”.

I sin dom skriver Københavns Byret bl.a.:

”Retten finder, at tiltalte ved de anvendte udsagn og billeder offentligt har reklameret for e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere, idet de anvendte billeder og udsagn i høj grad må anses for at være salgsfremmende.”

Forbrugerombudsmanden politianmeldte selskabet bag hjemmesiden i efteråret 2020.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger:

”Det er tilladt at have en netbutik, der sælger elektroniske cigaretter. Men netbutikken må kun give kunderne neutrale oplysninger om, hvilke elektroniske cigaretter, der bliver solgt på hjemmesiden, og til hvilken pris. Andre oplysninger vil som udgangspunkt være salgsfremmende og derfor strafbar reklame.”

Lovgrundlag:

Det fremgår af § 16, stk. 1, i lov om elektroniske cigaretter mv., at der ikke må reklameres for elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere med eller uden nikotin over for offentligheden.

"Reklame" er alle erhvervsmæssige aktiviteter, der har til formål at sælge disse produkter, eller som har den direkte eller indirekte virkning.

”Offentligheden” betyder alle, som ikke selv producerer, importerer eller sælger elektroniske cigaretter.
Alle handlinger i erhvervsøjemed, som har til formål at sælge elektroniske cigaretter, eller som har den direkte eller indirekte virkning, er reklame omfattet af forbuddet og derfor forbudt. Det er et meget bredt reklameforbud.

Pressekontakt:

Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.