Øvrige nyheder
Forhandler af e-cigaretter og nikotinposer skal betale bøde på 60.000 kroner
Indehaveren af en enkeltmandsvirksomhed skal betale en bøde på 60.000 kroner for at have vist billeder og opfordret til køb af snus-produkter på sociale medier og på en hjemmeside samt for ikke at have registreret virksomheden som e-cigaretforhandler hos Sikkerhedsstyrelsen.
Retten i Kolding har afgjort, at ejeren bag en enkeltmandsvirksomhed har overtrådt tobakslovgivningens reklame- og udstillingsforbud.
Forbrugerombudsmanden politianmeldte ejeren af virksomheden i juni 2022 på baggrund af en klage over en TikTok-profil. Ejeren af virksomheden nægtede at have tilknytning til TikTok-profilen.
På TikTok-profilen blev der vist videoer med billeder af nikotinposepakker med farver, logoer mv. samt anvendt salgsfremmende budskaber, og der blev også zoomet ind på billeder af nikotinposepakkerne. Desuden henviste TikTok-profilen til ejerens webshop, hvor der også blev vist billeder af nikotinposepakkerne og anvendt salgsfremmende udsagn. På webshoppen var en funktion, hvorefter man kunne acceptere at se produktbilleder.
Ifølge tobaksreklameloven er alle former for visning af og reklame for tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter forbudt. Forbuddene gælder både i fysisk salg og online.
Retten i Kolding skriver i dommen:
”Retten finder, at tiltalte har reklameret offentligt for tobakssurrogater, idet de anvendte billeder og videoer samt teksterne og henvisninger til hjemmesiden i den tilhørende chatfunktion i høj grad må anses for salgsfremmende.”
Det er første gang, der falder dom efter det såkaldte udstillingsforbud.
Indehaveren af virksomheden udeblev fra retten.
Udover overtrædelse af reklame- og udstillingsforbuddet blev ejeren også dømt for manglende registrering som forhandler af e-cigaretter hos Sikkerhedsstyrelsen.
Fungerende forbrugerombudsmand, Andreas Weidemann, siger:
Tobaksreklameloven er meget kategorisk, og det er ikke tilladt på nogen måde at reklamere for tobaksrelaterede produkter i det offentlige rum. Det er også ulovligt at vise billeder af tobakssurrogater og bruge salgsfremmende udsagn på sociale medier - som det tydeligt fremgår af dommen.
Lovgrundlag:
Det fremgår af tobaksreklameloven § 3, stk.1, at alle former for reklame for tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter er forbudt.
"Reklame" er alle erhvervsmæssige aktiviteter, der har til formål at sælge disse produkter, eller som har den direkte eller indirekte virkning
I forhold til udstillingsforbuddet fremgår det af bekendtgørelse nr. 570 af 11. februar 2021 om forbud mod synlig anbringelse og fremvisning af tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter § 4, at forbuddet mod synlig anbringelse og fremvisning af tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter efter § 2, stk. 1-3, gælder også ved salg online og via digitale løsninger, såsom detailhandelshjemmesider, webshops, firmahjemmesider, firmasider på sociale medier og apps, som sælger til eller henvender sig til forbrugere. Det gælder dog ikke salg af piber.
§ 2 i samme bekendtgørelse lyder, synlig anbringelse og fremvisning af tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter på salgssteder er forbudt. Dog kan fremvisning af sortiment ske efter forudgående anmodning fra køber
Pressekontakt:
Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98