Afgørelse

Sagsnummer
25/01633

Lovgivning

  • Markedsføringsloven 2017 - gældende
  • 5
  • 6

En virksomhed kunne lovligt anvende produktnavnet ”Grønt Boost” om et investeringsprodukt

Det var ikke i strid med markedsføringsloven at anvende produktnavnet ”Grønt Boost” om et investeringsprodukt, såfremt nogle nærmere fastsatte betingelser var opfyldt.

En virksomhed anmodede Forbrugerombudsmanden om at vurdere lovligheden af at anvende produktnavnet ”Grønt Boost” om et investeringsprodukt, der medførte, at 10 % af kundens pensionsopsparing blev øremærket grønne investeringer samt om lovligheden af en konkret udformet markedsføring.

For så vidt angik produktnavnet ”Grønt Boost”, vurderede Forbrugerombudsmanden, at dette ikke var i strid med markedsføringsloven, idet ordlyden af produktnavnet ikke lovede et absolut grønt produkt, men udgør et boost, samt idet det fremgik klart, at det var 10 % af kundens opsparing, der blev grønt investeret.

Lovligheden forudsatte, at de 10 % af investeringsproduktet kunne anses for et særskilt produkt i disclosureforordningens forstand, at dette produkt opfyldte kriterierne i disclosureforordningens artikel 9, samt at det fremgik tydeligt af al markedsføring af ”Grønt Boost”, at de resterende 90 % af kundens opsparing blev investeret i et andet pensionsprodukt.

For så vidt angik den medsendte, konkrete markedsføring, var det Forbrugerombudsmandens opfattelse, at denne ikke var i strid med markedsføringsloven, såfremt de 10 % af investeringsproduktet kunne anses for et særskilt produkt i disclosureforordningens forstand, såfremt dette produkt opfyldte kriterierne i disclosureforordningens artikel 9, og såfremt det fremgik tydeligt af al markedsføring af ”Grønt Boost”, at de resterende 90 % af kundens opsparing blev investeret i et andet pensionsprodukt.

Forbrugerombudsmanden lagde vægt på, at det fremgik klart, at det var 10 % af kundens opsparing, der blev grønt investeret, mens de resterende 90 % ikke blev, at brugen af grøn farve samt billeder af vindmøller og landbrugsmarker mv. ikke i sig selv er vildledende, og at de billeder, der blev benyttet i markedsføringen, havde – i hvert fald i et vist omfang – relation til det produkt, der blev markedsført.

Forbrugerombudsmanden havde i en tidligere forhåndsbesked til virksomheden udtalt, at det er Forbrugerombudsmandens opfattelse, at såfremt et investeringsprodukt lever op til kriterierne i disclosureforordningens artikel 9, vil det ikke være i strid med markedsføringsloven at markedsføre investeringsproduktet som bæredygtigt.

Videre havde Forbrugerombudsmanden udtalt, at det er Forbrugerombudsmandens umiddelbare opfattelse, at såfremt investeringsproduktet lever op til kriterierne i disclosureforordningens artikel 9 og således vil kunne markedsføres som bæredygtigt, vil det som udgangspunkt også kunne markedsføres med andre grønne udsagn, såfremt virksomheden kan fremlægge dokumentation for, at produktet har et miljømæssigt fokus, herunder at investeringerne i produktet bidrager til et miljømæssigt mål.