Afgørelse
Sagsnummer
21/09753
Lovgivning
- 20
Bøde på 80.000 kr. for vildledende markedsføring af lasermaskiner
En virksomhed vedtog et bødeforlæg på 80.000 kr. for at have markedsført lasermaskiner uden at oplyse, at maskinerne kun må anvendes af hudlæger. Forkert håndtering af lasermaskinen kan medføre alvorlig skade på forbrugeres helbred.
Forbrugerombudsmanden politianmeldte virksomheden på baggrund af en henvendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som oplyste, at behandlingen med den pågældende lasermaskine kun må foretages af hudlæger, og at disse skal være registreret hertil. Det er reguleret i bekendtgørelsen om kosmetisk behandling.
Virksomheden blev politianmeldt for overtrædelse af markedsføringslovens § 20, da der var tale om vildledende markedsføring over for andre erhvervsdrivende.
Det følger markedsføringslovens § 20, at en erhvervsdrivendes handelspraksis ikke må være egnet til at vildlede, således at dette kan antages at påvirke andre erhvervsdrivendes økonomiske adfærd eller skade en konkurrent.
Ifølge lovbemærkningerne til bestemmelsen er der tale om vildledende handelspraksis, hvis den pågældende handelspraksis udelader væsentlige oplysninger. Det følger videre, at der også er tale om vildledende handelspraksis, hvis den pågældende handelspraksis - uanset om oplysningerne i øvrigt er faktuelt korrekte - på grund af sin form er vildledende eller egnet til at vildlede.
Forbrugerombudsmanden vurderede, at det var en væsentlig oplysning, at anvendelsen af lasermaskinen er forbeholdt hudlæger. Derfor havde virksomheden overtrådt markedsføringslovens § 20, idet oplysningen ikke blev givet tydeligt i forbindelse med markedsføringen af lasermaskinen.
Forbrugerombudsmanden vurderede også, at virksomheden havde givet urigtige oplysninger, da virksomheden i en tekst på hjemmesiden med overskriften ”Hvad siger loven?” oplyste, at de ikke mente, at lasermaskinen var omfattet af bekendtgørelsen om kosmetisk behandling. Dette kunne efter Forbrugerombudsmandens opfattelse give det forkerte indtryk, at lasermaskinen kan anvendes af alle.
Forbrugerombudsmanden lagde i sin vurdering af sagen bl.a. vægt på, at forkert håndtering af lasermaskinen kan medføre alvorlig skade på forbrugere. Ved forkert håndtering er der risiko for, at fx hudkræft bliver overset, hvilket senere kan føre til en forkert diagnose og dermed påvirke forbrugeres mulighed for helbredelse. En forkert håndtering kan også give både forbrugere og behandlere forbrændinger eller øjenskader.
Sagen blev afsluttet med, at virksomheden vedtog en bøde på 80.000 kr.