Afgørelse
Sagsnummer
24/06795
Lovgivning
- Markedsføringsloven 2017 - gældende
- 5
- 6
- 13
Indskærpelse af vildledningsforbuddet for markedsføring ved brug af udsagn om CO2-neutralitet
Det var i strid med markedsføringslovens vildledningsforbud, at en virksomhed benyttede udsagn om CO2-neutralitet på forsiden af produktets emballage. Vildledningen bestod i, at markedsføringen gav forbrugeren indtryk af, at produktets klimapåvirkning var mindre, end det reelt var.
Forbrugerombudsmanden modtog i 2024 en klage fra Forbrugerrådet Tænk over en virksomheds markedsføring, som Forbrugerrådet mente var i strid med markedsføringslovens vildledningsforbud. Klagen omhandlede udsagn på selve emballagen af produktet og på et skilt, som stod hos en forhandler. På emballagen stod udsagnet ”Made in a CO2 neutral province in Italy”, og på den ene side var en QR-kode, der ledte til yderligere information om produktionen. På skiltet var udsagnet ”CO2 neutral” fremhævet og ved siden af var to hænder, der holdt Jorden.
Forbrugerombudsmanden vurderede, at udsagnene på produktet samt markedsføringen på skiltet var egnede til at give forbrugerne det indtryk, at det var produktet – og ikke provinsen, hvori produktet var produceret – der var CO2-neutrale. Dertil var udsagnene om CO2-neutralitet efter Forbrugerombudsmandens opfattelse egnede til at give forbrugerne det fejlagtige indtryk, at produktets klimapåvirkning var mindre, end den reelt var, idet provinsens CO2-neutralitet ikke – eller i hvert fald i mindre grad – havde indflydelse på produktets klimapåvirkning.
Dertil bidrog det til at give forbrugerne et fejlagtigt indtryk af produktets klimapåvirkning, at det ikke var oplyst samtidig med oplysningen om CO2-neutralitet, at neutraliteten skyldtes kompenserende tiltag.
Det ændrede ikke på Forbrugerombudsmandens vurdering, at forbrugerne ved at scanne QR-koden, der stod på emballagen, kunne få yderligere information om CO2-neutraliteten. Dette skyldtes, at det er vildledende, hvis forbrugerne skal foretage yderligere handlinger for at forstå et budskab, idet forbrugerne i så fald træffer en købsbeslutning, som de ellers ikke ville have truffet.
På den baggrund indskærpede Forbrugerombudsmanden vildledningsforbuddet i markedsføringslovens §§ 5 og 6, sammenholdt med § 8, over for virksomheden.