Øvrige nyheder
Nyt myndighedssamarbejde styrker indsatsen omkring finfluencere og pyramidespil
Fire offentlige myndigheder går sammen om at sikre, at oplysninger om mulige ulovlige aktiviteter blandt finfluencere kan udveksles hurtigere på tværs af myndighederne. Dermed kan myndighederne hurtigere standse eventuelle ulovlige aktiviteter, når de konstaterer dem, og forbrugerne får en bedre beskyttelse.
I takt med at flere og flere såkaldte ”finfluencere” (finansielle influencere) reklamerer for hurtige gevinster og nemme investeringstips, ser myndighederne også en stigning i lovbrud. Nogle finfluencere markedsfører produkter og investeringstips på en måde, som forbrugeren reelt ikke kan gennemskue, fx om et produkt er et pyramidespil (en ulovlig forretningsmodel, hvor gevinsten i overvejende grad hentes ved at tiltrække nye betalende medlemmer).
Derfor indgår myndighederne på området nu et samarbejde, der skal sikre et mere effektivt tilsyn med finfluencere på tværs af ministerområder, og gøre det mere trygt at være forbruger online.
De involverede myndigheder er:
- Finanstilsynet, der blandt andet overvåger investeringstips og vejledning fra finfluencere,
- Spillemyndigheden, der blandt andet fører tilsyn på pyramidespilsområdet,
- Forbrugerombudsmanden, der sikrer forbrugerbeskyttelse gennem tilsyn med overholdelse af markedsføringsloven,
- Skattestyrelsen, der sikrer, at finfluencere bliver beskattet korrekt af deres virksomhed.
Fælles for myndighederne er, at de ofte ligger inde med oplysninger, som kan være afgørende for de andre myndigheder og for at kunne gribe hurtigt ind over for lovovertrædelser. Det styrkede samarbejde betyder, at myndighederne bedre kan dele relevant information og reagere på tværs, når en finfluencer markedsfører sig i strid med loven eller nærmer sig pyramidespilslignende aktiviteter.
Vicedirektør i Finanstilsynet Karen Dortea Abelskov siger:
Når et klik kan koste en opsparing, skal myndighederne følge med. Sociale medier bugner af finfluencere, der lokker med smarte tips om investeringer og hurtige gevinster – men nogle af dem vildleder og bryder reglerne. For at beskytte forbrugerne og skærpe indsatsen mod vildledende investeringsråd går Finanstilsynet nu sammen med tre andre myndigheder om at overvåge, advare og reagere hurtigere, når reglerne bliver brudt.
Spillemyndighedens direktør Anders Dorph forventer sig meget af samarbejdet:
Vi kan dele en masse oplysninger med hinanden, og jeg er overbevist om, at Spillemyndighedens arbejde vil blive lettere med det nye, formaliserede samarbejde. Vi er meget opmærksomme på pyramidespil og ser ofte, at produkter, der umiddelbart syner reelle, har en pyramidespilsstruktur, hvor hovedformålet er at få hvervet andre til at betale for en ydelse, der er svær at definere. Og her er vores tommelfingerregel jo altid: Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det det sikkert også!
Forbrugerombudsmand Torben Jensen siger:
Vi ser, at flere finfluencere vildleder forbrugerne ved at skabe et falsk indtryk af, at man som forbruger kan tjene store beløb på at investere i finansielle produkter, som i virkeligheden er ulovlige pyramidespil. Men det, finfluencerne i disse tilfælde reelt tjener penge på, er at lokke andre til at investere. Denne markedsføring er yderst alvorlig, da den kan have store konsekvenser for de involverede forbrugeres økonomi. I det fælles arbejde på området kan vi handle hurtigt, når vi får mistanke om et ulovligt pyramidespil – og dermed gøre en forskel for mange forbrugere, der ellers ville risikere at falde i fælden.
Skattestyrelsen ser også store muligheder i det nye samarbejde, siger underdirektør Preben Buchholtz Hansen:
Når myndigheder deler viden, styrker vi mulighederne for at sætte mere effektivt og målrettet ind med både kontrol og vejledning på tværs af myndighederne. For Skattestyrelsen betyder det, at vi kan vejlede finfluencere mere målrettet om skattemæssige forhold. Samtidigt giver samarbejdet os en generel indsigt i, hvordan vi bedst kan planlægge vores kontrol, så vi sikrer, at indtægter bliver beskattet.
Det nye samarbejde skal forbedre myndighedernes muligheder for at sætte ind over for ulovlige aktiviteter i tide og styrke forbrugernes grundlag for at navigere blandt de mange investeringsråd, der florerer på sociale medier.