Øvrige nyheder
Grøn Elforsyning betaler bøde på 700.000 kroner for ulovligt telefonsalg og vildledning af forbrugerne
Virksomheden har accepteret en bøde på 700.000 kroner for at have ringet til flere forbrugere uden samtykke og vildledt en række forbrugere under samtalerne.
Forbrugerombudsmanden politianmeldte elselskabet i oktober 2024 for at have rettet uanmodet telefonisk henvendelse til 27 forbrugere med henblik på at indgå en elaftale. Selskabet kontaktede forbrugerne, uden at forbrugerne havde givet gyldigt samtykke til den telefoniske henvendelse. Opkaldene er foregået over en længere periode, som strækker sig fra 27. oktober 2022 til 18. juli 2024.
17 af forbrugerne blev også vildledt under samtalerne, da telefonsælgerne fra Grøn Elforsyning kom med urigtige oplysninger, herunder bl.a. løfter om besparelse uden kendskab til forbrugernes nuværende elselskab eller -aftale. Nogle forbrugere oplevede også, at telefonsælgerne præsenterede sig som værende fra ”Grøn Energi” eller ”Grøn El” i stedet for Grøn Elforsyning.
Forbrugerombudsmand Torben Jensen siger:
Det er ikke tilladt for elselskaber at kontakte forbrugere med henblik på at indgå en aftale, når forbrugeren ikke har givet sit samtykke til det. Hvis det er tilfældet, så er aftalen ugyldig og forpligter ikke forbrugeren.
Forbrugerombudsmanden har i flere år haft skarpt fokus på uanmodede opkald fra virksomheder, der oven i købet vildleder, og det ser vi meget alvorligt på. Det har bl.a. resulteret i adskillige bøder til forskellige virksomheder som i denne sag.
Gode råd til forbrugere:
- Du har 14 dages fortrydelsesret ved telefonsalg. Du kan kontakte elselskabet skriftligt eksempelvis gennem mail, hvor du skriver, at du fortryder aftalen.
Hvis der er gået mere end 14 dage:
- Har du ikke givet samtykke til at blive ringet op af elselskabet, er aftalen ugyldig.
- Har et elselskabet vildledt dig til at indgå aftalen, er aftalen også ugyldig.
- Mener du, at aftalen med elselskabet er ugyldig, skal du oplyse det til elselskabet. Her oplyser du også, at elselskabet skal sikre, at du vender tilbage til dit tidligere elselskab, og at elselskabet straks skal tilbageføre eventuelle beløb, du har betalt.
- Hvis aftalen med elselskabet er ugyldig, har du ret til at vende tilbage til dit tidligere elselskab. Du har dog ikke krav på at vende tilbage til din tidligere aftale.
- Du kan kontakte Energinet, hvis du mener, at elselskabet uberettiget har anmeldt et skifte af energiselskab til Energinets Datahub via datahub@energinet.dk
- Er dit nye elselskab uenig i, at aftalen er ugyldig, skal du lave en ny aftale med dit tidligere eller et andet energiselskab.
- Klager over gebyrer mv. kan indsendes til Ankenævnet på Energiområdet via energianke.dk.
Lovgrundlag:
Forbuddet mod telefonsalg
Efter forbrugeraftalelovens § 4, stk. 1, er det ulovligt for erhvervsdrivende at kontakte forbrugere telefonisk eller personligt med henblik på afsætning af varer eller tjenesteydelser, medmindre forbrugeren forudgående har anmodet den erhvervsdrivende herom. Et samtykke til telefoniske henvendelser skal være en udtrykkelig og utvetydig anmodning om at blive ringet op.
Er en aftale indgået under en uanmodet telefonisk henvendelse, er aftalen ugyldig, jf. forbrugeraftalelovens § 5.
Forbuddet mod vildledning
Ifølge markedsføringslovens § 5, stk. 1, sammenholdt med § 8, må en erhvervsdrivendes handelspraksis ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde vildlede eller kunne forventes at vildlede gennemsnitsforbrugeren, uanset om oplysningerne er faktuelt korrekte.
Ifølge markedsføringslovens § 6, stk. 1, sammenholdt med § 8, må en erhvervsdrivendes handelspraksis ikke vildlede ved at udelade eller skjule væsentlige oplysninger eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.
Pressekontakt:
Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.