Øvrige nyheder

Forbrugerombudsmanden politianmelder Ikano Bank for vildledende markedsføring

Ikano Bank har i breve til en række kunder skrevet, at kunderne kunne få udbetalt det beløb, de havde ”til rådighed” på deres IKEA Shoppingkort til deres NemKonto. Ikano Bank oplyste dog ikke, at der reelt var tale om et lån, og at der var omkostninger forbundet med at benytte sig af muligheden.

Flere klager fra forbrugere har resulteret i, at Forbrugerombudsmanden har politianmeldt Ikano Bank for vildledende markedsføring og for mangelfulde kreditoplysninger i markedsføringen til forbrugere på IKEAs hjemmeside.

Sagen vedrører både tilbud til eksisterende kunder om udbetaling af deres resterende kreditramme, samt tilbud til nye kunder om kreditter på op til 130.000 kroner. Forbrugerne kunne i begge tilfælde få indtryk af, at der var tale om gratis ydelser, selvom der var omkostninger forbundet med kreditten.

Ikano Bank sendte den 1. februar 2023 et kampagnebrev ud til kunder, som havde et IKEA Shoppingkort. I brevet fik kunderne et tilbud om at få det resterende kreditbeløb, de havde til rådighed på kortet, udbetalt til deres NemKonto.

Det er Forbrugerombudsmandens opfattelse, at forbrugere, som modtog kampagnebrevet, naturligt ville kunne tro, at beløbet, der var oplistet i brevet var et tilgodehavende, som de kunne få udbetalt omkostningsfrit. Kampagnebrevet var desuden formuleret, så kunderne kunne tro, at der ikke ville være omkostninger forbundet med at få pengene overført til deres konti.

Ikano Bank har oplyst, at de sendte 4.267 kampagnebreve ud i februar 2023. Ifølge Ikano Bank valgte 435 kunder efterfølgende at få udbetalt penge fra deres IKEA Shoppingkort.

Én af klagerne til Forbrugerombudsmanden angik Ikano Banks markedsføring af IKEA Shoppingkortet på IKEAs hjemmeside. Her fremgik det, at kunder kunne købe for op til 130.000 kroner uden renter og gebyrer, men det fremgik ikke tydeligt, at dette kun gjaldt for køb, som blev foretaget inden for de første 60 dage.

Med formuleringen ”Ansøg om at få op til 130.000,- i kredit uden renter og gebyrer*. Årlig rente: 0 %. Månedsgebyr: 0,-*” kunne forbrugere tro, at det ikke ville koste ekstra at gøre brug af kreditten, uanset hvornår de faktisk brugte den.

Enkelte steder på hjemmesiden stod der dog med mindre skriftstørrelse, at køb med IKEA Shoppingkortet, som blev foretaget efter 60 dage, ville blive forrentet med en variabel rente på 14,5 %. Det var desuden en betingelse for at undgå et betalingsgebyr, at forbrugere betalte lånet tilbage via betalingsløsningen iBox.

Forbrugerombudsmand, Torben Jensen, siger:

Når en virksomhed markedsfører et lån, skal det naturligvis stå klart for forbrugeren, at der er tale om et lån. Forbrugeren må ikke bringes i tvivl om, at det drejer sig om, at man optager gæld med de forpligtelser og risici, det nu indebærer for forbrugeren. Virksomhederne har desuden pligt til at oplyse, hvilke omkostninger forbrugerne vil blive opkrævet ved at købe en vare på kredit eller ved at indgå en låneaftale. Begge dele følger af markedsføringsloven, som Ikano Bank efter vores opfattelse har overtrådt og vi har derfor valgt at indgive politianmeldelse i sagen.

 

Lovgivningen på området:

Ifølge markedsføringslovens § 5, må markedsføring ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde kunne vildlede forbrugerne.

Ifølge markedsføringslovens § 6, må virksomheder ikke udelade eller skjule væsentlige oplysninger i markedsføringen eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.

Det er en betingelse for, at der er handlet i strid med §§ 5 og 6, at den pågældende handelspraksis er egnet til at få forbrugeren til at træffe en beslutning, som denne ellers ikke ville have truffet, jf. § 8.

Ifølge markedsføringslovens § 18, skal virksomheder, der markedsfører lån til forbrugere og oplyser en rente eller en talstørrelse, vise bestemte kreditoplysninger klart, kort og på en fremtrædende måde ved hjælp af et repræsentativt eksempel. Det drejer sig blandt andet om oplysninger om ÅOP, låneaftalens løbetid, det samlede beløb, der skal betales tilbage af forbrugeren, og størrelsen på ydelserne.

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.