Øvrige nyheder
Parkeringsvilkår skal skiltes klart og tydeligt
Det er vildledning af forbrugerne, når parkeringsselskabet Q-Park ikke skilter tydeligt med vilkårene for at parkere på et privat parkeringsareal. Det vurderer Forbrugerombudsmanden, som nu indskærper reglerne om vildledende markedsføring overfor Q-Park.
Skilte på en privat parkeringsplads udgør en særlig slags aftale (en såkaldt kvasiaftale) mellem parkeringsselskabet og forbrugerne. Vilkårene for parkering på parkeringspladsen skal derfor fremgå klart og tydeligt. Derudover er parkeringsskilte markedsføring, og de må derfor ikke være vildledende.
Forbrugerombudsmanden har indskærpet reglerne om vildledende markedsføring overfor parkeringsselskabet Q-Park. Og forbrugere, som har fået en kontrolafgift på det konkrete parkeringsareal på adressen Hvedevænget 66-80 i Næstved, kan efter Forbrugerombudsmandens vurdering få refunderet afgiften.
På et af Q-Parks skilte stod der tydeligt, at der var to timers gratis parkering fra mandag til fredag fra kl. 7-17. På samme skilt stod der med mindre skrift og længere nede på skiltet, at der udenfor dette tidsrum var krav om parkeringstilladelse. Forbrugerombudsmanden når efter en samlet vurdering frem til, at skiltet var egnet til at vildlede, så forbrugere ikke troede, der var andre begrænsninger end de to timer. Q-Park har oplyst, at skiltet blev udskiftet i sommeren 2024.
Forbrugerombudsmanden vurderer også, at vilkåret om parkeringstilladelse uden for det nævnte tilfælde ikke er en del af parkeringsaftalen (kvasiaftalen), da det ikke er tilstrækkeligt fremhævet. Desuden er vilkåret ikke tydeligt angivet, hvilket er i strid med kontrolafgiftsbekendtgørelsens regler.
Forbrugeren, der har klaget, havde parkeret bilen udenfor det nævnte tidsrum, men modtog så efterfølgende en kontrolafgift. Fordi skiltet var uklart, vurderer Forbrugerombudsmanden, at forbrugere, som har fået en kontrolafgift for at parkere på arealet uden parkeringstilladelse på andre tidspunkter end hverdage mellem kl. 7-17 har krav på at få deres penge tilbage.
Forbrugerombudsmand Torben Jensen siger:
Den tekst, der står på et parkeringsskilt, udgør aftalen mellem forbrugeren og parkeringsselskabet. Derfor er det naturligvis vigtigt, at det står klart, tydeligt og let forståeligt på skiltene, hvilke vilkår der gælder.
Forbrugere skal let og enkelt kunne forstå vilkårene på parkeringsskilte, før de efterlader deres biler. Det er hverken rimeligt eller lovligt, hvis de kommer tilbage og finder en kontrolafgift, fordi parkeringsselskabets skilt har vildledt dem til at tro, at de parkerede korrekt.
Lovgivningen på området:
Markedsføringsloven
Ifølge markedsføringslovens § 6, må virksomheder ikke udelade eller skjule væsentlige oplysninger i markedsføringen eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.
Det er en betingelse for, at der er handlet i strid med §§ 5 og 6, at den pågældende handelspraksis er egnet til at få forbrugeren til at træffe en beslutning, som denne ellers ikke ville have truffet, jf. § 8.
Aftaleretten
Når man parkerer på et privatejet parkeringsareal, indgår man som udgangspunkt en kvasiaftale, fordi man med en handling accepterer parkeringsvilkårene. Det er de skiltede vilkår, som udgør aftalegrundlaget mellem forbrugeren og parkeringsselskabet.
Vilkårene om parkeringsrestriktionerne på området skal dog fremgå af skiltningen på en klar og forståelig måde for at anses for accepteret, dvs. aftalt, jf. bl.a. U 2014.1719 H. Højesteret har også udtalt, at fortolkningen af parkeringsskiltene må ske efter reglerne om aftalers fortolkning, herunder aftalelovens § 38 b om fortolkningen af forbrugeraftaler, jf. U 2015.2546 H.
Efter aftalelovens § 38, stk. 2, skal skriftlige aftaler, der tilbydes forbrugerne, f.eks. en erhvervsdrivendes generelle forretningsbetingelser, være udarbejdet på en klar og forståelig måde, hvilket også betegnes som et krav om gennemsigtighed.
Det følger af retspraksis, at aftalevilkår, som er væsentlige og byrdefulde, skal være særligt fremhævet over for forbrugeren for at være vedtaget, jf. U 1987.178 V, U 1987.801 H og U 1992.162 V.
Kontrolafgiftsbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 202 af 28. februar 2014 om indgåelse af visse aftaler om parkering og udstedelse af kontrolafgifter på private parkeringsområder)
§ 4. Hvis der på en parkeringsplads, hvor parkering er underlagt rent privatretlige regler, skal kunne pålægges en kontrolafgift for manglende overholdelse af de vilkår, der er fastsat for parkering på pladsen, skal der på parkeringspladsen være et passende antal skilte med disse nærmere vilkår. Skiltene kan integreres med betalingsautomater.
[…]
Stk. 4. Skilte omfattet af stk. 1 skal som minimum tydeligt angive, hvis der på parkeringspladsen gælder vilkår om tidsbegrænset parkering eller betalingsparkering og de nærmere vilkår herfor, og hvis der gælder vilkår for brug af særlig parkeringstilladelse mv. […]”
For yderligere information, kontakt:
Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.