Afgørelse
Sagsnummer
24/05551
Lovgivning
- Markedsføringsloven 2017 - gældende
- 5
- 6
- 13
Vildledende markedsføring grundet utilstrækkelig dokumentation for CO2-kompensation
Forbrugerombudsmanden vurderede, at en elhandler ikke opfyldte dokumentationskravet i markedsføringslovens § 13 ved at markedsføre elprodukter med to blade i henhold til Forbrugerombudsmandens retningslinjer for elhandleres brug af klimamæssige udsagn ved markedsføring af strøm. Markedsføringen af elprodukterne var derfor egnet til at vildlede forbrugerne om elproduktets klimapåvirkning. Dertil var en målsætning i markedsføringen om hvert år at fjerne 1.000.000 tons CO2 vildledende.
Forbrugerombudsmanden blev opmærksom på, at elhandleren markedsførte samtlige elprodukter på elhandlerens hjemmeside med to blade i henhold til Forbrugerombudsmandens retningslinjer for elhandleres brug af klimamæssige udsagn ved markedsføring af strøm.
For at kunne markedsføre et elprodukt med to grønne blade skal elproduktet være baseret 100 % på vedvarende energikilder, og derudover skal elhandleren lave yderligere klimatiltag, der kan neutralisere et klimaudslip svarende til 100 % af det antal kWh om året, som kunden forventes at bruge, jf. retningslinjerne. Forbrugerombudsmanden anmodede elhandleren om dokumentation herfor.
Derudover blev Forbrugerombudsmanden opmærksom på, at elhandleren markedsførte en målsætning om at fjerne 1.000.000 tons CO2 fra jordens atmosfære hvert år. Forbrugerombudsmanden anmodede elhandleren om dokumentation for, at elhandleren havde en igangsat eller umiddelbart forestående samt målbar handlingsplan for målsætningen.
Elhandleren fremlagde seks certifikater på køb af klimakreditter i en række klimakompenserende projekter i udlandet, som dokumentation for, at CO2-udledningen ved kundernes årlige elforbrug blev kompenseret. Som en igangsat eller umiddelbart forestående og målbar handlingsplan for målsætningen om hvert år at fjerne 1.000.000 tons CO2, fremlagde elhandleren vækstplaner, der indeholdt oplysninger om, hvilke europæiske markeder, elhandleren ville ind på i 2022-2032. Vækstplanerne indeholdt dog ikke oplysninger om hvordan.
Forbrugerombudsmandens vurderede, at dokumentationen alene indeholdt en sandsynliggørelse af, at projekterne havde en sådan klimaeffekt, at de kunne kompensere CO2-udledningen ved kundernes årlige elforbrug. Det var blandt andet ikke tilstrækkeligt dokumenteret, at klimaeffekten ved de enkelte projekter ikke ville have fundet sted uden projekterne (manglende additionalitet).
På grund af den utilstrækkelige dokumentation, var dokumentationskravet i markedsføringslovens § 13 ikke opfyldt. Forbrugerombudsmanden henviste til Højesterets dom i U 2015.2565 H, hvorefter det ikke er tilstrækkeligt til opfyldelse af dokumentationskravet i markedsføringslovens § 13 at sandsynliggøre rigtigheden af en faktisk oplysning.
Elhandlerens brug af to blade i markedsføringen af elprodukterne var derfor egnet til at give forbrugerne et fejlagtigt indtryk af, at det ville medføre større klimamæssige fordele at købe elprodukterne, end det reelt medførte. Markedsføringen var derfor egnet til at vildlede forbrugerne i strid med markedsføringslovens §§ 5 og 6, sammenholdt med § 8.
For så vidt angår elhandlerens vækstplaner vurderede Forbrugerombudsmanden, at de ikke udgjorde en umiddelbart forestående og målbar handlingsplan for målsætningen om, at elhandleren hvert år ville fjerne 1.000.000 tons CO2. Målsætningen var derfor ligeledes vildledende i strid med markedsføringslovens §§ 5 og 6, sammenholdt med § 8.
Forbrugerombudsmandens retningslinjer for elhandleres brug af klimamæssige udsagn ved markedsføring af strøm ophæves pr. 1. september 2024, hvorefter bladene ikke længere kan bruges i markedsføringen. Læs pressemeddelelsen om ophævelsen.