Abonnementer

Uønskede abonnementer

Forbrugerombudsmanden behandler også sager, som vedrører uønskede abonnementer.

Forbrugerombudsmanden har modtaget mange klager fra forbrugere over skjulte abonnementer.

Fælles for disse klager er, at en netbutik har hævet et månedligt beløb via kunders betalingskort for betaling af et abonnement, som netbutikken ikke har oplyst tydeligt om på sin hjemmeside, og som forbrugeren derfor ikke var klar over, at denne skulle have tegnet. Det kan være et abonnement på en vare, som forbrugeren får tilsendt hver måned. Men de fleste klager til Forbrugerombudsmanden over skjulte abonnementer vedrører abonnementer, som giver adgang til at handle i en netbutik. Man skal med andre ord betale et månedligt abonnement for at kunne købe de varer, som netbutikken sælger. Netbutikkerne trækker betaling for abonnementet via de betalingskortoplysninger, som forbrugerne har indtastet ved køb af netbutikkens varer.

Mange af netbutikkerne har markedsført sig med iøjnefaldende tilbud på sociale medier, Google Shopping eller på bannerreklamer, uden at det fremgik, at man også skulle betale et abonnement for at købe varerne til de oplyste priser.

Danskerne er vant til abonnementer på for eksempel streaming, træning og magasiner, og abonnerer i stigende grad også på produkter og services som for eksempel måltidskasser, krea-kasser og månedlige beauty-bokse med kosmetik. Det er dog ikke sædvanligt, at man ved køb af en vare i en netbutik automatisk bliver tilmeldt et betalingsabonnement, som kun giver adgang til at handle i den pågældende netbutik. Forbrugere forventer derfor heller ikke, at der automatisk følger et abonnement med, når de køber for eksempel en creme eller mascara i en (net)butik.

De forbrugere, som klager til Forbrugerombudsmanden, og mange andre forbrugere, som anmelder netbutikkerne på Trustpilot, bliver først klar over, at de betaler for et abonnement, når de ser de månedlige træk på deres kontoudtog. Forbrugerne har ikke set oplysninger om abonnementet på netbutikkernes hjemmeside, da de købte varer i netbutikkerne.

 

Lovgivning

Oplysningerne om, at man bliver tilmeldt et abonnement, er en væsentlig oplysning, som både før et køb og i forbindelse med et køb skal gives på en klar, forståelig, tydelig og hensigtsmæssig måde. Det følger af markedsføringslovens § 6, stk. 1.

Det skal også være oplyst klart og tydeligt på den hjemmeside, hvor en bestilling afgives, hvis bestillingen pålægger forbrugeren en betalingsforpligtelse. Forbrugeren skal også tydeligt, i fremhævet form og umiddelbart før forbrugeren afgiver sin bestilling, oplyses om bl.a. abonnementets pris pr. måned, bindingsperiode og betingelserne for at opsige abonnementet. Det fremgår af forbrugeraftalelovens § 12, stk. 1, der henviser til lovens § 8, stk. 1, nr. 1, 6, 7, 19 og 20.

Hvis forbrugeren ikke tydeligt, i fremhævet form og umiddelbart før forbrugeren afgiver sin bestilling, er blevet oplyst herom, er forbrugeren ikke bundet af aftalen, jf. forbrugeraftalelovens § 12, stk. 3.

En betaling er kun autoriseret, hvis betaleren har meddelt samtykke til at gennemføre betalingen. Det står i betalingslovens § 82.

Er der ikke meddelt samtykke, er betalingen uautoriseret. I så fald hæfter betalers udbyder (dvs. banken) over for betaleren (forbrugeren) for tabet som følge af den uautoriserede hævning. Det betyder, at banken har pligt til at tilbagebetale det hævede beløb til betalerens konto. En sådan indsigelse til banken skal ske hurtigst muligt efter, at betaleren er blevet opmærksom på den uretmæssige hævning fra betalerens konto og senest efter 13 måneder, jf. betalingslovens §§ 97 og 99.

 

Notat

Oplysningskrav ved online salg af abonnementer

Læs notatet ”oplysningskrav ved online salg af abonnementer”

Relaterede sager

Se alle